Zo’n 2.400 mensen willen op lijst van nieuwe partij van Pieter Omtzigt staan

Pieter Omtzigt op 21 september 2021

De nieuwe Nederlandse partij Nieuw Sociaal Contract (NSC), die onlangs door de populaire politicus Pieter Omtzigt is opgericht, heeft 2.400 sollicitaties ontvangen voor een plek op de kieslijst. “Dit aantal overtrof alle verwachtingen”, meldt de partij op X, voorheen Twitter.

NSC moet hierdoor ook meer gesprekken voeren dan gepland en verwacht nog een paar weken nodig te hebben om de lijst te presenteren voor de verkiezingen van 22 november.

Verschillende peilingen wijzen erop dat Omtzigt met zijn partij in één klap tientallen zetels binnen kan halen. Nieuw Sociaal Contract (NSC) spreekt kiezers aan van links tot rechts, zien onderzoekers. I&O Research denkt dat de partij 31 zetels kan behalen als er nu verkiezingen zijn. EenVandaag en Ipsos gaan uit van 27 zetels.

Omtzigt, een ervaren Kamerlid, wil desalniettemin voorkomen dat hij met een ‘onverantwoord’ groot aantal zetels de Kamer in komt. Dat kan zijn partij instabiel maken, vreest hij. De manier waarop hij dit wil doen is nog niet duidelijk. Omtzigt kan bijvoorbeeld besluiten om niet in alle kieskringen mee te doen en zo het aantal zetels dat hij kan behalen in te perken.

Hierover moet hij uiterlijk op 9 oktober een besluit nemen, als de kieslijsten moeten worden ingeleverd bij de Kiesraad. ‘Door het enorme aantal kandidaten moet de vertrouwenscommissie helaas veel mensen teleurstellen’, schrijft de partij. Die wil deze mensen ‘op één of andere manier’ betrokken houden.

Partner Content