‘Zo lang het duurt’: NAVO onderstreept blijvende steun aan Oekraïne

Bij de bevrijding van Kupiansk door Oekraïense strijdkrachten op 17 september 2022. © Getty Images

Westerse militaire steun maakt een cruciaal verschil in de Russische oorlog tegen Oekraïne. Zo beweerden verschillende functionarissen tijdens een bijeenkomst van het Militair Comité van de NAVO in Estland.

‘De munitie, uitrusting en training die bondgenoten en andere staten leveren maken echt een verschil op het slagveld’, aldus Rob Bauer, voorzitter van het comité.

‘Met zijn successen op de grond en online heeft Oekraïne de moderne oorlogsvoering fundamenteel veranderd’, zei hij in Tallinn. Volgens Bauer springen de Oekraïners ook creatief om met het gebruik van wapensystemen. ‘Ze gebruiken soms wapens op een manier die we niet gewend zijn’, klinkt het.

Bauer zei dat de NAVO Oekraïne zal steunen ‘zo lang als het duurt’. Ook de Estse premier Kaja Kallas riep eerder op de dag op om de westerse steun niet te stoppen en pleitte ervoor om meer wapens te leveren.

Dam

Ondertussen heeft  Rusland zijn aanvallen op civiele doelen in Oekraïne met langeafstandsraketten de afgelopen zeven dagen aanzienlijk opgevoerd. Dat zegt de Britse inlichtingendienst. Het gaat onder meer om een aanval op een dam in de centraal Oekraïense industriestad Kryvy Rih.

De getroffen doelen boden geen direct militair voordeel. Waarschijnlijk zal Moskou, gezien de tegenslagen aan het front, dergelijke aanvallen blijven intensiveren, zo meldt het Brits ministerie van Defensie.

Partner Content