Een bewoonster bekijkt getroffen woningen in Oeman. © Reuters

Zelensky vraagt om extra wapens na dodelijke raketaanval

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdagavond een nieuwe oproep om wapens gelanceerd. In een videoboodschap vraagt hij onder meer om betere luchtverdediging, om het land te kunnen beschermen.

De oproep van de Oekraïense president komt er na een grootschalige Russische aanval: vrijdagmorgen werden verschillende Oekraïense steden onder vuur genomen met drones en raketten. Bij die aanval werden ook woonwijken getroffen. Het dodental is intussen verder opgelopen tot 26. In de centraal gelegen stad Oeman stierven minstens 23 mensen, onder wie vier kinderen. In Dnipro werden een moeder en haar driejarige dochter gedood, een 56-jarige man werd gevonden onder het puin van zijn huis.

In zijn videoboodschap somde Zelensky op welke wapen zijn land nodig heeft. ‘Luchtverdediging, een moderne luchtmacht – want een effectieve luchtverdediging is anders onmogelijk – artillerie, pantservoertuigen. Alles wat nodig is om onze steden en onze dorpen te beveiligen, zowel in het achterland als aan de frontlinies’, zei hij.

Lenteoffensief

De president wees erop dat het wellicht aan de Oekraïense luchtverdediging te danken is dat het aantal burgerslachtoffers niet verder opliep. Van de 23 kruisraketten die door Rusland waren afgevuurd, konden er volgens het Oekraïense leger 21 onderschept worden. ‘Elke aanval, elke perverse daad tegen ons land en ons volk brengt de terroristische staat dichter bij mislukking en bestraffing’, liet Zelenski nog verstaan op Telegram.

De Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Reznikov zei vrijdag dan weer dat Oekraïne klaar is om zijn lenteoffensief te beginnen. ‘De voorbereidingen zijn bijna voltooid. Het materiaal is beloofd, voorbereid en gedeeltelijk geleverd. In de breedste zin van het woord zijn we er klaar voor. Wanneer God het wil, zullen we het doen’, klonk het.

Partner Content