Wie volgt Merkel op? Populaire Söder legt zich neer bij kandidatuur Laschet

Markus Söder op 19 april 2021. © Getty Images

Markus Söder, de eerste minister van Beieren, legt zich neer bij de beslissing om Armin Laschet als kanselierskandidaat van de christendemocratische CDU/CSU naar voren te schuiven bij de komende parlementsverkiezingen in Duitsland.

‘De teerling is geworpen. Armin Laschet zal de kandidaat-kanselier van de ‘Union’ zijn’, verklaarde Söder dinsdag in München.

De leiding van de partij had maandagavond bij een interne stemming duidelijk gemaakt een voorkeur te hebben voor Laschet. Er stemden toen 31 bestuursleden op de CDU-voorzitter en deelstaatpremier van Noord-Rijnland-Westfalen. CSU-leider Markus Söder moest het stellen met negen stemmen. Er waren ook zes onthoudingen.

Söder had eerder al aangegeven dat hij zich zou neerleggen bij het besluit van het partijorgaan. ‘Mijn woord, dat ik heb gegeven, is geldig’, zegt hij nu. Hij beklemtoont ook dat hij Laschet met volle kracht zal blijven steunen.

Angela Merkel

De CDU van huidig bondskanselier Angela Merkel en haar Beierse zusterpartij CSU – die samen de ‘Union’ vormen – slaagden er de voorbije dagen maar niet in om uit te maken wie als kandidaat-bondskanselier naar voren zou worden geschoven voor de Bondsdagverkiezingen. CDU geldt als de grotere partij en duidt traditioneel een kandidaat aan, maar volgens peilingen is de Beierse deelstaatpremier Söder populairder onder de achterban en kiezers in het algemeen.

Huidig bondskanselier Angela Merkel had eerder al aangekondigd dat ze aan het eind van haar termijn, na meer dan 15 jaar als regeringsleider, geen kandidaat meer zal zijn.

De verkiezingen in Duitsland vinden in september plaats.

Armin Laschet zal Duitse christendemocraten moeten verenigen

Armin Laschet, die na een hardnekkige strijd de kandidatuur voor de opvolging van Angela Merkel won, heeft dinsdag tot eenheid opgeroepen in het conservatieve kamp, dat meer dan ooit verdeeld is. Over vijf maanden worden verkiezingen gehouden in Duitsland.

“We hebben het onszelf niet gemakkelijk gemaakt”, zo verwees Laschet (60) naar de broederstrijd van de voorbije dagen tussen hem en de populaire Markus Söder. “Nu komt het erop aan dat we ons als één ploeg in de verkiezingsstrijd gooien”, zo spoorde de centrumpoliticus de partij aan. Zijn Beierse rivaal erkende zijn nederlaag. “De teerling is geworpen, Armin Laschet zal de kandidaat van de conservatieve Union zijn”, die gevormd wordt door de CDU van de bondskanselier en de CSU in Beieren, zo had Söder gezegd.

Hij beloofde de kandidaat voor het kanselierschap “zonder rancune en met al zijn kracht” te steunen. Ook al zakt rechts in de peilingen, toch blijft het de eerste politieke kracht van Duitsland en Laschet, een overtuigde Europeaan, is dus goed geplaatst om Angela Merkel op te volgen wanneer die de uitvoerende macht na zestien jaar achter zich laat bij de parlementsverkiezingen van 26 september.

Söder zal “een centrale rol spelen voor de conservatieve Union en de toekomst van Duitsland”, verzekerde Laschet. Maar de nipte overwinning van de minister-president van Noordrijn-Westfalen kan diepe verdeeldheid zaaien met de verkiezingen in zicht. “Ook al gaat de storm liggen, de prijs van deze krachtmeting is enorm, voor Laschet persoonlijk en voor de conservatieve Unie in haar geheel”, meende Der Spiegel dinsdag.

Laschet, die in januari al nipt de verkiezing voor het voorzitterschap van de CDU won, zal een kandidaat voor het kanselierschap zijn zonder de steun van een deel van zijn eigen formatie en van de CSU. Het duel bekoelt ook de relaties tussen CDU en CSU, terwijl de twee partijen al moeilijk tot een verzoening kwamen na hun onenigheid over het migratiebeleid. “En dit alles op vijf maanden van de verkiezingen. Het is een ramp”, oordeelde Der Spiegel online.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content