Voorlopig lage opkomst bij eerste ronde Franse parlementsverkiezingen

President Emmanuel Macron deelt handtekeningen uit nadat hij zelf zijn stem heeft uitgebracht. © Getty Images

De opkomst bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk ligt voorlopig lager dan bij de vorige verkiezingen in 2017. Op het middaguur hadden zo’n 18,43 procent van de Franse kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Bij de eerste ronde vijf jaar geleden waren er dat meer dan 19 procent.

In Frankrijk is er geen stemplicht en net als bij de presidentsverkiezingen, kan de afwezige kiezer een grote rol spelen. Het kiessysteem is immers opgebouwd volgens het principe van the winner takes it all

Uit de peilingen bleek al dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen Ensemble, de centrumlinkse coalitie van Macrons partij Renaissance (ex-LREM) met Modem, Agir en Horizon, en Nupes, de linkse alliantie rond La France Insoumise (LFI) van Mélenchon, de groenen van EELV, de sociaaldemocraten van de PS en de communisten van de PCF. Beide haalden in de jongste peilingen 26 à 27 procent. Het extreemrechtse Rassemblement National van Marine Le Pen strandt in de peilingen op de derde plaats met iets meer dan 20 procent.

Partner Content