Vijfentwintig rechtsextremisten opgepakt in Duitsland bij invallen in het hele land

© Getty

Vijfentwintig rechtsextremisten van de zogenaamde Reichsbürger-beweging zijn opgepakt in Duitsland. Dat heeft een woordvoerder van het federaal parket woensdag bekendgemaakt. Ze waren volgens aanklagers van plan om gewapend het Duitse parlement te bestormen.

‘De democratie wordt goed verdedigd: sinds vanmorgen vindt er een grote antiterrorismeoperatie plaats’, postte minister van Justitie Marco Buschmann op Twitter.

Zowat drieduizend politieagenten werden ingezet bij invallen in elf van de zestien deelstaten, op meer dan 130 locaties, als onderdeel van een grote operatie tegen de extremisten, legt de woordvoerder uit.

Tweeëntwintig van de gearresteerden zouden lid zijn van een terroristische organisatie, twee van hen leiders. Drie anderen worden beschouwd als handlangers. Daarnaast zijn er nog 27 andere verdachten. 

Ze zouden al zeker sinds november vorig jaar voorbereidingen treffen voor een aanval op het parlement. Twee verdachten werden in het buitenland opgepakt, namelijk in Oostenrijk en Italië. De verdachten zijn met uitzondering van één Rus allen Duits. Onder hen zijn een Duitse militair en meerdere reservisten.

De leden van de Reichsbürger-beweging erkennen de legitimiteit van de Bondsrepubliek Duitsland en haar staatsstructuren niet. Ze weigeren vaak belastingen te betalen en verzamelen massaal illegale wapens.

De Duitse binnenlandse inlichtingendienst schat dat de beweging ongeveer 21.000 aanhangers telt. Onder hen zijn neonazi’s, complotdenkers en wapenliefhebbers.

Partner Content