Verhoogt Frankrijk pensioenleeftijd naar 64 jaar? Vakbonden kondigen al manifestaties aan

Macron kan het zich niet veroorloven om de omstreden pensioenhervorming niet door te voeren. © BelgaImage

De Franse regering maakt vandaag haar pensioenplannen bekend. De verwachting is dat de regering de wettelijke pensioenleeftijd wil optrekken van 62 jaar naar 64 jaar. De vakbonden zijn niet te spreken over de plannen en kondigen acties aan.

De wettelijke pensioenleeftijd in Frankrijk ligt momenteel op 62 jaar. Maar tijdens zijn verkiezingscampagne heeft president Emmanuel Macron duidelijk gemaakt dat hij het pensioenstelsel verder wil hervormen, waarbij de pensioenleeftijd wordt opgetrokken naar 65 jaar. Die hervorming is aangekondigd als een van de belangrijkste projecten van Macrons tweede ambtstermijn als president. Maandag zal premier Elisabeth Borne de pensioenplannen toelichten.

Naar verluidt zou de wettelijke pensioenleeftijd opschuiven van 62 jaar naar  64 jaar, en dus niet de eerder voorziene 65 jaar. De vakbonden zijn van plan zich stevig te verweren tegen de pensioenhervorming. “Als Emmanuel Macron hiervan de moeder van zijn hervormingen wil maken (…) zal het voor ons de moeder van alle gevechten worden”,  zegt Frédéric Souillot van de FO (Force Ouvrière), die zich samen met de andere vakbonden en een groot deel van de oppositie verzet tegen de hervorming.

Partner Content