Verhofstadt bestuurder in anticorruptiestichting van Russisch dissident Navalny

Guy Verhofstadt (Open VLD) 9 mei 2022. © Getty Images

De opgesloten Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft een internationale stichting opgericht om corruptie te bestrijden. Dat meldt hij maandag op Telegram. In de raad van bestuur zit onder meer Europarlementslid Guy Verhofstadt.

Behalve Verhofstadt zitten ook Navalny’s vrouw Joelia Navalnaja, politicoloog Francis Fukuyama en journalist Anne Applebaum in de raad van bestuur. Navalnaja zit de raad van bestuur voor.

‘De stichting zal volledig transparant werken, en de eerste bijdrage wordt de Sacharovprijs die het Europees parlement me toekende (50.000 euro)’, kondigt Navalny aan.

De Russische president Vladimir Poetin zal er niet in slagen om de stichting op te doeken, aldus Navalny. Ruim een jaar geleden werd de Russische anticorruptiestichting van Navalny verboden door het Kremlin omdat ze ‘extremistisch’ zou zijn. De onthullingen van de oppositieleider over corruptie en machtsmisbruik door de Russische leiders leverde Navalny machtige vijanden op.

Op dit moment zit de Kremlin-criticus een gevangenisstraf van 11,5 jaar uit in een strafkamp, na een veroordeling voor fraude. Het Russische gerecht wordt algemeen gezien als gecontroleerd door het Kremlin.

Partner Content