Unionisten erkennen overwinning Sinn Fein

Michelle O'Neill en Mary Lou McDonald van Sinn Fein op 7 mei 2022. © Getty Images

De conservatieve en unionistische partij DUP heeft zaterdag de overwinning van de nationalistische Sinn Féin-partij bij de parlementsverkiezingen in Noord-Ierland erkend. Sinn Féin spreekt dan weer over ‘een nieuw tijdperk’ dat ingaat.

‘Het lijkt duidelijk dat Sinn Féin als leidende partij uit de bus zal komen’, verklaarde de partijleider van de DUP, Jeffrey Donaldson, aan Sky News. Hij herhaalde dat zijn partij enkel zal deelnemen aan een regering als het Noord-Ierse protocol tussen het VK en de EU aangepast wordt. Voormalig premier van Noord-Ierland Paul Givan van de DUP nam in februari nog ontslag omdat hij zich verzette tegen dat protocol.

   Volgens de partijleider van Sinn Féin in Noord-Ierland, Michelle O’Neill, gaat er met de overwinning van haar partij ‘een nieuw tijdperk’ in. Zij wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe eerste minister. Ze belooft een leiderschap ‘dat inclusief is, dat diversiteit viert, dat rechten en gelijkheid garandeert voor degenen die in het verleden zijn uitgesloten, gediscrimineerd of genegeerd’.

    De Noord-Ierse premier kwam tot nu altijd uit een partij die zich uitspreekt voor een behoud van de unie met het Verenigd Koninkrijk, terwijl Sinn Féin net aanstuurt op een verenigd Ierland.

   Het belooft alleszins een moeilijke regeringsvorming te worden in Belfast. De Sinn Féin-premier krijgt immers een DUP-adjunct naast zich. Het Goede Vrijdag-akkoord van 1998 legt de Noord-Ierse partijen op dat de sterkste partijen uit beide kampen een eenheidsregering moeten vormen.

Telling voltooid

Volgens de BBC is het tellen van de stemmen zondag in de vroege uurtjes afgelopen. De nationalistische Sinn Féin-partij komt met 27 zetels inderdaad als sterkste uit de bus. De unionistische DUP volgt op de tweede plaats met 25 zetels.

De Alliantiepartij, die de hele discussie over een hereniging met de Ierse Republiek in het zuiden achter zich wil laten, behaalt 17 zetels, meer dan twee keer zoveel als bij de vorige verkiezingen. De Ulster Unionist Party (UUP) moet het stellen met 9 zetels en de sociaal-democratische SDLP ziet 8 kandidaten verkozen.

Partner Content