Toekomst Italiaanse premier Draghi op het spel door stemming over steunmaatregelen

Mario Draghi © Getty Images

In Italië stemt het parlement donderdag over een hulppakket om de hoge energieprijzen op te vangen. De Vijfsterrenbeweging (M5S), de rechtse anti-establishmentpartij die mee in de regering zit, heeft aangekondigd tegen het plan te stemmen. Premier Mario Draghi liet eerder al verstaan dat hij zijn ontslag zou indienen indien zijn coalitiepartner de stemming boycot.

M5S-partijleider Giuseppe Conte, de vorige Italiaanse premier, verklaarde dat het land te kampen heeft met een ongeziene economische en sociale crisis, en dat de regering niet geluisterd heeft naar de eisen van zijn partij. 

De demarche van de Vijfsterrenbeweging zorgt voor nog meer instabiliteit in Italië, dat al te kampen heeft met een energiecrisis, droogte en een torenhoge schuld. Hij zorgt ook voor onzekerheid over steun aan Oekraïne, aangezien Conte zich kantte tegen wapenleveringen en in de plaats daarvan aanstuurde op onderhandelingen met Rusland.  ‘We zijn volledig bereid om constructieve steun te bieden aan de regering van premier Draghi, maar we gaan ze geen blanco cheque geven’, zei Conte woensdagavond na een dag van overleg. ‘Dit is geen arrogantie, maar wel aandacht voor families en bedrijven.’

De Senaat houdt donderdag de stemming over maatregelen voor bedrijven en huishoudens vanwege de hoge hoge energieprijzen. Draghi heeft de steun van andere grote partijen, waaronder de Democratische Partij en Lega, dus hij zal de stemming winnen.

De premier zei echter dat hij zijn ontslag zal indienen indien de Vijfsterrenbeweging de stemming boycot. Hij heeft achteraf naar verwachting een ontmoeting met president Sergio Mattarella.

Draghi wordt binnen zijn brede coalitie al maanden onder druk gezet door verschillende partijen om de economische hervormingen af te zwakken en zijn regering te herschikken. M5S, die aan populariteit verliest in de peilingen en die met minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio een belangrijke figuur zag vertrekken, vraagt meer steun voor werknemers en gezinnen.

Partner Content