Spaanse socialisten verliezen bij regionale verkiezingen

Verkiezingsfolders aan een stembureau. © Reuters

De socialistische partij (PSOE) van de Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zondag bij de regionale en lokale verkiezingen verlies geboekt. De rechtse Partido Popular (PP) verzamelde de meeste stemmen, maar ook het radicaal-rechtse Vox ging erop vooruit.

De PP van Alberto Núñez Feijóo zou, met meer dan 98,5 procent van de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen geteld, landelijk uitkomen op goed 31,5 procent, tegenover iets meer dan 28 procent voor de PSOE. Vox zou forse winst boeken ten opzichte van vier jaar geleden en eindigen met ruim 7 procent.

In vier van de vijf grootste steden van het land zou de PP in de toekomst de burgemeester kunnen leveren. In Madrid en Malaga is dat met een absolute meerderheid, en in Sevilla en Valencia met de hulp van Vox. In Barcelona is de overwinning voor de voormalige burgemeester en onafhankelijke kandidaat, Xavier Trias.

Volgens Spaanse media zouden de socialisten bovendien verschillende regio’s hebben verloren die ze voordien in handen hadden. Dat is onder meer het geval voor de Gemeenschap Valencia. Tegelijk ziet het ernaar uit dat de PP in weinig regio’s een absolute meerderheid heeft. De partij zal daardoor in een aantal gebieden moeten samenwerken met de rechtse conservatieve partij Vox. Belangrijke uitzondering is de regio waar Madrid in valt, waar de verwachting is dat regiopresident Isabel Diaz Ayuso met een absolute meerderheid herkozen is.

‘Een eerste stap’

‘Dit is een eerste stap richting een nieuwe politieke cyclus die we in de komende maanden zullen opstarten’, reageerde Feijóo intussen, alluderend op de parlementsverkiezingen van eind dit jaar. ‘We hebben eerlijk, democratisch gewonnen. (…) We hebben op alle plekken een uitzonderlijk resultaat neergezet’, aldus nog de politicus, die vanop het balkon van de partijzetel in het centrum van Madrid een menigte toesprak. Zijn rivaal Sánchez heeft voorlopig nog niet van zich laten horen na de nederlaag van zijn partij.

Alles samen waren zo’n 36,6 miljoen mensen opgeroepen om hun stem te gaan uitbrengen. Alle lokale besturen en twaalf van de zeventien machtige regioparlementen lagen in de weegschaal. Vooraf was al voorspeld dat de uitslag wellicht zou neerkomen op een verschuiving naar rechts. De regionale en lokale verkiezingen worden gezien als een generale repetitie voor de parlementsverkiezingen, waarvan de exacte datum nog niet bekend is.

Partner Content