Schotland mag geen nieuw onafhankelijkheidsreferendum organiseren van Hooggerechtshof

Nicola Sturgeon. © Belga

Please write your introduction text her Schotland kan zonder toestemming van Londen geen nieuw onafhankelijkheidsreferendum organiseren. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof woensdag beslist. Het Schotse parlement heeft niet de bevoegdheid om eenzijdig te beslissen over het referendum, zo luidt het verdict.

Robert Reed, de voorzitter van het Hooggerechtshof, zegt dat de rechters unaniem hebben geoordeeld dat een dergelijke stemming gevolgen zou hebben voor de Britse unie. De zaak belangt dus het hele land aan, waardoor het buiten de bevoegdheid valt van het regionale parlement.  Enkel het Britse parlement in Londen kan daardoor een beslissing nemen over een onafhankelijkeidsreferendum. Maar Londen verzet zich tegen het referendum. 

Ook het argument van de Schotse regering dat een referendum slechts ‘raadgevend’ zou zijn en geen juridische gevolgen zou hebben, is volgens de Britse omroep BBC van tafel geveegd. Bij een eerste volksraadpleging in 2014 had de meerderheid van de Schotten ervoor gekozen om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Maar de huidige Schotse premier Nicola Sturgeon wilde overgaan tot een nieuw referendum, dat in oktober 2023 had moeten plaatsvinden. Ze stelt dat de situatie is veranderd door de Brexit, waartegen de Schotten zich in 2016 hadden verzet.

Sturgeon heeft in een eerste reactie op Twitter al laten weten dat ze ‘ontgoocheld’ is over de beslissing van het Hooggerechtshof, maar dat ze de uitspraak wel respecteert. ‘Een wet die Schotland niet toestaat een eigen toekomst te kiezen zonder toestemming van Westminster, toont aan dat elke notie van het Verenigd Koninkrijk als een vrijwillig partnerschap een mythe is en dat versterkt de zaak van onafhankelijkheid’, tweet ze. 

‘De uitspraak van vandaag blokkeert één manier om de stem van Schotland te laten horen over onafhankelijkheid. Maar in een democratie kan en zal onze stem niet tot zwijgen worden gebracht.’ Sturgeon zal rond 12.30 uur (Belgische tijd) nog een uitgebreidere reactie brengen.

Partner Content