Scholz en Macron hebben therapeutisch gesprek

Scholz en Macron hebben therapeutisch gesprek © getty images

 De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz hebben er woensdag een “constructieve” ontmoeting opzitten. Dat viel te horen na het bezoek van Scholz aan Macron in het Elysée in Parijs. Veel concrete zaken leverde het gesprek niet op, maar de twee leiders spraken wel af dat ze elkaar zowel voor als na hun bezoek aan China (in het geval van Scholz) en de VS (Macron) opnieuw zullen spreken.

De jongste weken is er heel wat ruis op de lijn tussen Parijs en Berlijn gekomen. De Frans-Duitse motor van de Europese samenwerking lijkt aan het sputteren gegaan. Daarom kon het bezoek van Scholz aan Macron als een therapeutische sessie beschouwd worden. Na afloop werd er geen gemeenschappelijke verklaring verspreid en kwam er al helemaal geen persconferentie.

De werklunch was niettemin constructief, lieten bronnen bij beide partijen na afloop verstaan. De ontmoeting duurde drie uur en werd afgesloten met een gesprek onder vier ogen tussen Scholz en Macron. Volgens een Duitse diplomaat is het fundament gelegd voor een hernieuwde intensieve samenwerking in de komende weken. Scholz en Macron zijn het er volgens dezelfde diplomatieke bron over eens dat de Europese Unie momenteel geconfronteerd wordt met ‘een van de ergste crisissen in haar bestaan’. Daarom bespraken de twee leiders de onderwerpen die er momenteel het meest toe doen: veiligheid en defensie, de energiecrisis (met bijzondere aandacht voor de hoge prijzen en de Europese bevoorradingszekerheid) en innovatie. Dat alles moet gezien worden tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne.

Concrete afspraken

Toch leverde het gesprek concrete afspraken op. Scholz en Macron zullen elkaar opnieuw spreken voor én na het bezoek van Scholz aan China begin november en van Macron aan de VS begin december.

De stroeve relatie tussen Macron en Scholz heeft ook veel te maken met hun persoonlijkheden, is te horen. ‘Macron en (Scholz’ voorgangster) Merkel sms’ten elkaar dagelijks’, zegt een Franse diplomatieke bron. ‘Ik denk niet dat ze (Macron en Scholz) nu elke dag spreken.’

Niettemin begroetten de Franse president en de Duitse bondskanselier elkaar woensdag hartelijk en breed lachend op de trappen van het Elysée. Het was hun eerste en meteen laatste gezamenlijke verschijning, wat meteen de ruimte moest creëren voor een vruchtbaar gesprek. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees ook:

Partner Content