Drie doden bij schietpartij in Kopenhagen: ‘Geen aanwijzingen voor terreurdaad’

Bezoekers van het winkelcentrum slaan op de vlucht. © Reuters

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn minstens drie mensen om het leven gekomen. Drie gewonden bevinden zich in kritieke toestand. Dat meldde de politie zondagnacht. Een verdachte, een 22-jarige Deen, is opgepakt.

Er zijn geen aanwijzingen dat de schietpartij van zondag in een winkelcentrum in Kopenhagen een terreurdaad was. Dat heeft hoofdinspecteur Søren Thomassen maandagochtend gezegd op een persconferentie. Volgens de politie is er bij de vermoedelijke schutter, een 22-jarige Deen, sprake van psychiatrische problemen. Bij zijn arrestatie zei de man dat hij zijn slachtoffers willekeurig gekozen had, aldus Thomassen nog.

“Er is geen bewijs in het onderzoek, in de documenten of de getuigenverklaringen dat aantoont dat het hier om terreur gaat”, zei Thomassen. Alles wijst erop dat de vermoedelijke schutter alleen handelde. In het verleden zocht hij al psychiatrische hulp.

Over een motief sprak Thomassen zich nog niet uit.

De politie vond bij de verdachte behalve een geweer ook een mes. Daarnaast beschikte hij ook over een pistool. “Zoals het er nu naar uitziet, zijn die wapens toegestaan, maar had hij er geen vergunning voor”, klonk het. Op video’s die de verdachte op z’n sociale media postte, doet de man alsof hij zelfmoord pleegt. De politie bevestigde maandag dat die video’s authentiek zijn.

Volgens Deense media werden de video’s vrijdag online geplaatst. In de nacht van zondag op maandag werden zijn YouTube- en Instagramaccounts gedeactiveerd, maar op andere plaatsen circuleert de inhoud van de accounts nog.

Drie doden en verschillende gewonden

De schietpartij vond plaats in het winkelcentrum Fields op het eiland Amager, gelegen tussen het stadscentrum van Kopenhagen en de luchthaven.

De politie kreeg om 17.30 uur melding van het incident en ging massaal ter plaatse.

In de buurt bevindt zich ook de Royal Arena, waar zondag een uitverkocht concert van de Britse zanger Harry Styles was gepland voor 17.000 toeschouwers. Dat concert werd op het laatste nippertje afgelast. De aanwezige fans moesten de zaal verlaten.
Tijdens een update zondagnacht meldde de Deense politie dat minstens drie mensen om het leven gekomen zijn, een veertiger en twee jongeren. Volgens Søren Thomassen, hoofdinspecteur van de politie, zijn drie mensen zwaargewond. Ze bevinden zich in kritieke toestand, aldus Thomassen. Over het totaal aantal gewonden gaf hij geen precisering.

Hoofdinspecteur Thomassen tijdens een persbriefing. © Reuters


De politie had eerder al gemeld dat een 22-jarige Deen is opgepakt. De verdachte was ‘slechts zijdelings’ bekend bij de politiediensten, zo is nog meegedeeld. ‘Hij had een geweer bij zich en munitie voor dat geweer op het moment van de arrestatie’, aldus Thomassen.

Er werd tijdens de persconferentie niet verder in detail getreden.
De verdachte zal maandag worden ondervraagd. Hij zal worden aangeklaagd voor doodslag, maar de precieze aanklacht kan later nog worden bijgesteld.
Over het motief van de schutter kan nog geen verklaring worden afgelegd. De politie gaat er wel van uit dat de verdachte alleen handelde. ‘Maar tot we er absoluut zeker van zijn dat die hypothese correct is, zullen we een breed onderzoek voeren en massale operationele aanwezigheid in Kopenhagen handhaven’, zegt Thomassen.
Het leger heeft intussen de bewakingsopdrachten overgenomen van de politie. Die maatregel moet toelaten meer politiemensen vrij te maken voor het onderzoek naar de schietpartij.

‘Afschuwelijke aanval’

Het belangrijkste ziekenhuis van Kopenhagen, Rigshospitalet, ving een ‘kleine groep patiënten’ op. Het ziekenhuis heeft extra personeel ingeschakeld, onder wie chirurgen en verpleegkundigen.
De burgemeester van Kopenhagen, Sophie H. Andersen, reageerde geschokt op de gebeurtenissen. ‘Het is verschrikkelijk. We weten nog niet hoeveel mensen gewond of overleden zijn, maar het is zeer ernstig’, aldus Andersen eerder zondagavond op Twitter.

De Deense koninklijke familie riep na de dodelijke schietpartij op tot eenheid.

Premier Mette Frederiksen veroordeelde de schietpartij in een mededeling als een ‘afschuwelijke aanval’.

‘We zijn allemaal bruut weggerukt uit de stralende zomer waaraan we net waren begonnen. Het is onbegrijpelijk. Hartverscheurend. Zinloos. Onze mooie en anders zo veilige hoofdstad werd in een fractie van een seconde veranderd.’ Frederiksen bedankte de politie, de hulpdiensten en alle andere mensen die hulp hebben geboden.


Partner Content