Salvini en Berlusconi steunen Draghi, maar willen Vijfsterrenbeweging uit de coalitie

© Belga

Matteo Salvini (Lega Nord) en Silvio Berlusconi (Forza Italia) zijn bereid de brede coalitie van premier Mario Draghi te steunen, op voorwaarde dat de Vijfsterrenbeweging uit die coalitie stapt. Dat hebben beide politici woensdag gezegd.

De Vijfsterrenbeweging wordt gezien als oorzaak van de politieke crisis in Italië, omdat ze vorige week een vertrouwensstemming heeft geboycot rond een hulppakket voor hoge energieprijzen. Daarop gooide premier Draghi de handdoek in de ring.

Volgens Salvini en Berlusconi heeft de Vijfsterrenbeweging “het vertrouwenspact verbroken dat de eenheid van de regering bezegelde”. Tegelijk stellen de twee leiders dat ze “klaar zijn voor een nieuw pact”, op voorwaarde dat er een “nieuwe regering wordt aangesteld, geleid door Mario Draghi en zonder de vijfsterrenbeweging”.

Partijcrisis

In de Senaat liet Draghi verstaan dat hij wil doorgaan indien alle partijen van zijn coalitie het vertrouwen herbevestigen. Eerder had Draghi zijn ontslag aangeboden, maar dat werd geweigerd. De premier en oud voorzitter van de Europese Centrale Bank benadrukt dat Italië en Europa in een cruciale periode zitten – inflatie, energiecrisis – en dat de krachten gebundeld moeten worden.

Het is nu aan de Vijfsterrenbeweging om te zeggen of het zijn ministers wil terugtrekken uit de regering. De partij, opgericht in 2009, werd bij de laatste parlementsverkiezingen van 2018 de eerste macht in het parlement, maar verkeert ondrtussen al eventjes in een crisis. Ook in de peilingen ziet het er niet goed uit. De interne machtsstrijd zou daarvan voor een groot stuk de oorzaak zijn.

Drie Italiaanse regeringspartijen willen niet deelnemen aan vertrouwensstemming

Drie belangrijke Italiaanse regeringspartijen hebben laten weten niet te zullen deelnemen aan de vertrouwensstemming die premier Mario Draghi in de Senaat wil houden. Volgens het Italiaanse persbureau Ansa lijkt het parlement daarmee op ontbinding af te stevenen, gevolgd door vervroegde verkiezingen.

“Met bitterheid, maar men een geust geweten, wij nemen niet deel aan de stemming”, zei Anna Maria Bernini, fractieleidster van Forza Italia. De Lega en de Vijfsterrenbeweging sloten zich daarbij aan.

Zonder de steun van de extreemrechse Lega van Matteo Salvini, de rechtse Forza Italia van Silvio Berlusconi en de populistische Vijfsterrenbeweging kan de 74-jarige regeringsleider niet zoals verhoopt een brede toestemming voor zijn regering in de kleinere kamer van het Italiaanse parlement krijgen. Draghi had dit als voorwaarde gesteld om zijn regering van nationale eenheid, die van extreemlinks tot extreemrechts reikt, voort te leiden.

Ter linkerzijde kondigden de Democratische Partij, Italia Viva en Samen voor de Toekomst aan het vertrouwen wel te willen stemmen. Samen voor de Toekomst is de jonge partij van minister van Buitenlandse Zaken Luigi di Maiao die in juni met een vijftigtal andere parlementsleden de Vijfsterrenbeweging heeft verlaten.

Partner Content