Russische journaliste die kritiek leverde op oorlog na korte arrestatie weer vrijgelaten

Marina Ovsjannikova op 15 maart 2022. © Getty Images

De Russische journaliste Marina Ovsjannikova is een paar uur na haar arrestatie vrijgelaten. Dat meldt ze op Facebook. In maart verscheen Ovsjannikova tijdens een rechtstreekse nieuwsuitzending op de Russische staatstelevisie met een plakkaat tegen de oorlog in Oekraïne, wat haar wereldwijde bekendheid opleverde.

“Ik ben thuis. Alles is in orde”, zegt Ovsjannikova op Facebook. “Nu weet ik dat het beter is om het huis te verlaten met mijn paspoort en een tas.” Volgens haar advocaat werd Ovsjannikova opgepakt omdat ze ervan verdacht wordt het Russische leger in diskrediet te hebben gebracht toen ze in een rechtbank in Moskou het opnam voor Ilja Jasjin. Dat oppositielid is opgesloten wegens kritiek op het Russische offensief in Oekraïne.

Een paar dagen voor haar arrestatie had Ovsjannikova nog voor het Kremlin gedemonstreerd met een bord waarop ze kritiek uitte op het Russische offensief in Oekraïne en de Russische president Vladimir Poetin. De aanklacht tegen Ovsjannikova werd echter al kort na het begin van de Russische inval in Oekraïne ingediend. Ovsjannikova riskeert een zware gevangenisstraf. Vooralsnog hebben de autoriteiten nog niet aangekondigd een strafrechtelijk onderzoek tegen de journaliste te zullen instellen. 

Protestactie

Kort na haar protestactie op de Russische staatstelevie, waarvoor ze zelf werkte, werd Ovsjannikova al vastgehouden. Ze werd veertien uur lang verhoord en moest een boete van 30.000 roebel (nu goed voor 519 euro) betalen voor ze werd vrijgelaten. Ze nam ontslag bij de staatszender waarvoor ze werkte, maar weigerde het politiek asiel dat Frankrijk haar aanbood. Ze wilde in Rusland blijven, ondanks het feit dat ze het leven van haar gezin had “geruïneerd” met haar actie.

Ovsjannikova wordt niet unaniem gesteund door de oppositie: sommige oppositieleden hebben kritiek op haar, omdat ze jaren heeft gewerkt voor de Kremlin-spreekbuis Pervy Kanal.

Partner Content