Raadkamer verlengt voorlopige hechtenis Eva Kaili 

© Belga

Eva Kaili, de voormalige Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, blijft nog minstens een maand in de gevangenis. Dat heeft de Brusselse raadkamer donderdag beslist.

De advocaten van de Griekse politica hadden gevraagd om Kaili vrij te laten onder voorwaarden, of haar minstens onder elektronisch toezicht te plaatsen, maar daar is de raadkamer niet op ingegaan.

Eva Kaili werd op 9 december opgepakt, net als het voormalige Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri, zijn rechterhand Francesco Giorgi, tevens ook de partner van Eva Kaili, de Brussels-Italiaanse lobbyist Nicolo Figa-Talamanca, Eva Kaili’s vader en vakbondsman Luca Visentini.

Die laatste twee werden na verhoor vrijgelaten, maar Giorgi, Kaili, Panzeri, en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst en zitten nog steeds in voorlopige hechtenis.

De arrestaties kaderden in een onderzoek van het federaal parket naar pogingen van Golfstaat Qatar en Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden. Beide landen zouden via Pier Antonio Panzeri en diens vzw Fight Impunity geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

Volgens meesters André Risopoulos en Michalis Dimitrakopoulos was de verdere aanhouding van Eva Kaili absoluut niet nodig voor het proces en ondergaat ze momenteel de zwaarste behandeling van alle verdachten, hoewel haar rol de minst grote is. ‘Mevrouw Kaili blijft erbij dat ze onschuldig is’, zeiden beide advocaten. ‘Ze heeft zich nooit laten omkopen, ze heeft nooit geld of iets anders witgewassen, ze heeft zich nooit ingelaten met enige criminele organisatie. Ze heeft nooit samengewerkt met meneer Panzeri. We hebben in het dossier een aantal elementen die ons toelaten dat te staven.’

De verdediging heeft nu 24 uur de tijd om in beroep te gaan tegen die beslissing. Als ze dat doet, moet Eva Kaili binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen.

Lees hieronder verder.

Volgens Knack, Le Soir en La Republicca zou Kaili hebben toegegeven dat ze haar vader vroeg het geld dat bij haar thuis lag te verbergen. In haar verklaring voor onderzoeksrechter Claise zou ze gezegd hebben dat ze via het verleden wist van de activiteiten van haar man, Francesco Giorgi, met Pier Antonio Panzeri, en dat koffers met cash geld door haar flat passeerden. Giorgi werkte in het verleden voor het Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en is ook actief in diens vzw Fight Impunity.

Eerder hadden Knack en Le Soir al gemeld dat Giorgi ook bekentenissen had afgelegd, en had toegegeven dat hij deel uitmaakte van een organisatie die door Marokko en Qatar gebruikt werd om tussenbeide te komen in Europese zaken. In zijn bekentenissen zou Giorgi hebben aangegeven dat zijn rol in de ‘organisatie’ erin bestond om contant geld te beheren.

Antonio Panzeri spijtoptant

Dinsdag raakte bekend dat spilfiguur Pier Antonio Panzeri met het federaal parket een overeenkomst had bereikt om als spijtoptant op te treden in het dossier. De man moet nu ‘substantiële, onthullende, waarheidsgetrouwe en volledige verklaringen’ afleggen over zijn eigen rol in het dossier en die van de andere betrokkenen, en zal in ruil een gevangenisstraf van vijf jaar krijgen, waarvan vier jaar met uitstel en één jaar effectief, naast een geldboete van 80.000 euro. Ook alle verworven vermogensvoordelen, die momenteel worden geschat op één miljoen euro, worden in beslag genomen en verbeurdverklaard.

Partner Content