Premier Morawiecki moet nieuwe regering vormen

Mateusz Morawiecki, premier van Polen. © Belga Image

De Poolse president Andrzej Duda heeft huidig premier Mateusz Morawiecki – van de  conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) – de opdracht gegeven een nieuwe regering te vormen. Dat heeft Duda maandag aangekondigd. Met zijn beslissing stelt hij de machtstransitie verder uit.

Bij de verkiezingen van 15 oktober werd de voormalige regeringspartij PiS opnieuw de grootste partij, maar de partij verloor wel de absolute meerderheid. Het lijkt dan ook erg onwaarschijnlijk dat die partij een coalitie kan vormen. 

(Lees verder onder de preview)

De liberaal-conservatieve Burgercoalitie (KO) van voormalig premier Donald Tusk, de linkse alliantie Lewica en de christelijk-conservatieve Derde Weg behaalden samen meer dan 53 procent van de stemmen.

Die drie partijen willen samen een regering vormen en werken dan ook aan een coalitieverdrag. Duda – zelf ooit afkomstig uit het PiS-kamp ook al is hij als president formeel onafhankelijk – zei maandag dat hij simpelweg de traditie volgt, waarbij de leider van de grootste partij in het parlement gevraagd wordt om een regering te proberen vormen.

Partner Content