Politieke impasse in Spanje: uittredend premier Sanchez leidt interim-regering

Pedro Sanchez © Reuters

De Spaanse premier Pedro Sanchez staat sinds vandaag aan het hoofd van de interim-regering die aan zet blijft totdat het land uit de politieke impasse geraakt. Na de parlementsverkiezingen van afgelopen weekend blijkt dat er geen absolute meerderheid is voor het linkse of rechtse blok.

Het was koning Felipe VI die Sanchez aanstelde als het hoofd van een interim-regering die de lopende zaken zal beheren ’totdat de nieuwe regeringsleider aantreedt’.

De conservatieve Partido Popular (PP) van oppositieleider Alberto Núñez Feijóo haalde 136 zetels binnen en won zo de verkiezingen. De partij blijft daarmee echter ver onder de absolute meerderheid van 176 zetels, zelfs met de steun van het extreemrechtse Vox, dat 33 zetels binnenhaalde en de enige potentiële bondgenoot is.

De socialisten van premier Pedro Sánchez eindigen op de tweede plaats, met 122 zetels.  Feijóo kondigde maandag aan dat hij wil proberen om een regering te vormen. Hij begon gesprekken met verschillende partijen, maar zijn poging lijkt gedoemd om te mislukken aangezien geen van de andere partijen met Vox in zee wil. De Baskische nationalisten van de PNV hadden Feijóo maandagavond al laten weten dat ze niet met hem wilden praten.

(lees verder hieronder)

Met minder zetels dan het rechtse en extreemrechtse blok hebben PSOE van Sánchez (122 afgevaardigden) en haar radicaal-linkse bondgenoten Sumar (31 zetels) meer kans om de Baskische en Catalaanse partijen, die hun regering al regelmatig steunen in het parlement, achter zich te krijgen. De grootste uitdaging voor links zal zijn om ervoor te zorgen dat de partij van de Catalaanse separatist Carles Puigdemont, Junts per Catalunya (JxCat), die zich de afgelopen jaren systematisch tegen de linkse regering heeft verzet, zich onthoudt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content