Polen terughoudend om gas te delen met Duitsland

© Belga image

Poolse politici zijn erg terughoudend om Duitsland te helpen met de gasvoorraden. Polen heeft zich de afgelopen jaren grotendeels onafhankelijk kunnen maken van Rusland voor de gasvoorziening.

Het Duitse CSU-parlementslid Markus Ferber opperde deze week dat je je “kan afvragen of de Oost-Europeanen, die over opslagfaciliteiten beschikken, aan het Westen gas kunnen leveren”. Viceminister van Buitenlandse Zaken Szymon Szynkowski verkaarde dan weer dat Polen “eerst en vooral wil delen met diegenen die hun solidariteit al hebben getoond aan ons”.

Herstelbetalingen

Krzysztof Sobolewski van regeringspartij PiS, liet op de Poolse televisie verstaan dat Berlijn, in ruil voor gas, zou moeten praten over “de kwestie van herstelbetalingen”. Daarmee verwijst Sobolewski naar de verliezen die Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geleden en het geld dat Duitsland daarvoor betaalt. Er zou door de Polen al een pakket zijn voorbereid met miljardenclaims. Duitsland beschouwt de kwestie rond herstelbetalingen als afgehandeld.

Sobolewski benadrukt dat Polen altijd klaar staat om anderen te helpen, en verwees daarvoor naar Oekraïne, een land dat veel steun krijgt van de Polen. In ruil voor gas zou Sobolewski verder verwachten dat Duitsland zijn beleid aanpast met betrekking tot de Nord Stream pijpleidingen (die gas rechtstreeks via de Oostzee van Rusland naar Duitsland voeren, red.). Polen heeft altijd gewaarschuwd dat Moskou die pijpleidingen te sterk als een politieke hefboom zou kunnen benutten.

Partner Content