Poetin feliciteert Orban met verkiezingsoverwinning en hoopt op een versterkt ‘partnerschap’

Viktor Orbán claimt overwinning na parlementsverkiezingen (4/4/2022). © iStock

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Hongaarse premier Viktor Orban gefeliciteerd met zijn overwinning in de parlementsverkiezingen. Dat heeft het Kremlin maandag meegedeeld.

Poetin zei ook te hopen op een versterkt partnerschap tussen beide landen.

‘Ondanks de complexe internationale situatie beantwoordt de ontwikkeling van de bilaterale banden en het partnerschap (tussen Moskou en Boedapest) aan de belangen van het Russische en Hongaarse volk’, aldus de mededeling.

Vucic

Poetin heeft maandag ook het ‘strategische partnerschap’ tussen Belgrado en Moskou geprezen in een reactie op de verpletterende overwinning van zijn Servische collega Aleksandar Vucic bij de presidentsverkiezingen in diens land.

‘Ik ben ervan overtuigd dat uw handelingen als staatshoofd zullen blijven bijdragen tot een versterking van het strategische partnerschap dat tussen onze landen bestaat. Dit is zonder twijfel in het belang van de broedervolken van Rusland en Servië’, verklaarde Poetin aan Vucic in een felicitatietelegram dat door het Kremlin werd vrijgegeven.

Volgens Poetin is de ‘overtuigende’ overwinning een weerspiegeling van de ‘brede steun’ bij de Servische bevolking voor het beleid van Vucic. Nog volgens de Russische president is dat beleid gericht op het oplossen van de ‘huidige sociaal-economische’ problemen en het voeren van een ‘onafhankelijk buitenlands beleid’.

Sinds het Russische offensief in Oekraïne heeft de regering van Aleksandar Vucic met veel omzichtigheid gemanoeuvreerd door Moskou wel officieel te veroordelen in de VN, maar af te zien van sancties tegen het Kremlin. Heel wat Serviërs steunen het beleid van het Kremlin en er vonden demonstraties plaats ten gunste van de Russische inval in Oekraïne.

Partner Content