Opvangcrisis asielzoekers: Nederland zet steeds meer cruiseschepen in

Aan het Nederlandse aanmeldcentrum Ten Apel in 2022. © Belga

Als gevolg van de krapte op de huizenmarkt doet Nederland steeds meer beroep op cruiseschepen voor de opvang van vluchtelingen.

In de haven van Velsen, dertig kilometer ten westen van Amsterdam, legde dinsdagnacht The Ocean Majesty aan. Vanaf eind augustus zullen er een 300-tal personen in verblijven, zei een woordvoerder van het asielagentschap woensdag. Het gaat om personen met verblijfsvergunning die wachten op een woning, klinkt het.

The Ocean Majesty is 135 meter lang en bijna 50 jaar oud. In andere tijden waren het vooral Duitsers die hun vakantie doorbrachten op het schip. Maar zwembaden, bars, winkels en andere luxe zijn nu gesloten, zegt de woordvoerder. ‘Dit is geen vakantieresort, maar accommodatie bij gebrek aan andere opvangplaatsen.’ Volgens de woordvoerder blijft het schip in Velsen tot eind 2024.

Eerder was in de haven van Velsen, aan de Noordzee, ook al de veel grotere Silja Europe aangelegd, een cruiseschip dat meer dan dertig jaar lang over de Baltische Zee vaarde. Het schip is 200 meter lang en telt 12 verdiepingen. Nu ligt het schip in Rotterdam en is het de tijdelijke verblijfplaats van 1.200 personen tot ze een vast verblijf hebben gevonden. Ook daar is alle luxe-infrastructuur dicht.

Net als België kampt ook Nederland met een opvangcrisis. Omdat er zo weinig sociale woningen zijn, blijven veel personen in asielcentra, ook al hebben ze al lang een verblijfsvergunning. Als gevolg daarvan zijn er te weinig plaatsen voor nieuwe asielzoekers. De regering vraagt steden en gemeenten daarom om tijdelijke oplossingen te bedenken.

Partner Content