Oprichter Spaanse extreemrechtse partij Vox neergeschoten in Madrid

© Getty Images

De oprichter van de Spaanse extreemrechtse partij Vox, Alejo Vidal-Quadras, is neergeschoten op straat in Madrid.

Een persoon met een motorhelm schoot Vidal-Quadras om 13.30 uur neer op straat, schrijven El Diario en El Mundo. Op dat moment wandelde hij alleen op de Calle Núñez de Balboa in Madrid.

Volgens ooggetuigen vluchtte de vermoedelijke dader weg achterop een moto.

De 78-jarige politicus werd zwaargewond aan het hoofd, maar naar verluidt bij bewustzijn, overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie zette de omgeving van de schietpartij af en onderzoekt de aanval. Voorlopig zijn er geen verdachten opgepakt.

Ook het motief van de dader wordt nog onderzocht. Bronnen bij de politie verklaarden aan het Spaanse persbureau EFE dat de schutter een professional is die een ‘geplande’ actie uitvoerde.

In zijn laatste bericht op X, voorheen Twitter, is Vidal-Quadras erg kritisch voor het omstreden akkoord dat de Spaanse ontslagnemende premier Pedro Sánchez en de Catalaanse leider Carles Puigdemont donderdag bekendmaakten. 

In ruil voor hun steun hebben de Catalaanse separatisten van de socialistische partij het engagement verkregen dat er een zeer omstreden amnestiewet komt voor hun leiders en militanten. Verschillende van hen, onder wie Puigdemont, worden door het gerecht vervolgd voor hun betrokkenheid bij de mislukte afscheidingspoging van Catalonië in 2017.

Volgens Vidal-Quadras ligt de rechtstaat in Spanje als gevolg van de overeenkomst aan diggelen en betekent het akkoord ‘het einde van de scheiding der machten’. ‘Spanje houdt zo op een liberale democratie te zijn en zal veranderen in een totalitaire tirannie. De Spanjaarden zullen dat niet toestaan’, luidt het op X.

Alejo Vidal-Quadras was voorzitter van de rechtse Partido Popular (PP) in Catalonië van 1991 tot 1996. Op het einde van de jaren 90 werd hij Europees Parlementslid en vicevoorzitter van dat parlement tot 2014. Dat jaar nam hij na dertig jaar afscheid van de PP. Vidal-Quadras richtte daarna mee het extreemrechtse Vox op en werd de eerste voorzitter van de partij.

Nog geen jaar later stapte de man uit de partij. Hij wilde naar eigen zeggen niet bijdragen aan de versnippering van de stemmen tegen het ‘linkse extremisme van Podemos’.

Partner Content