Opnieuw tienduizenden op straat in Georgië voor EU-lidmaatschap

Attendees extend a Georgian flag and a EU flag in Tbilisi during a rally gathering tens of thousands of attendees in support of Georgia's candidacy for European Union membership, on June 24, 2022, a day after the bloc's leaders deferred Georgia's candidacy, demanding widespread political reforms. (Photo by Vano SHLAMOV / AFP)

Tienduizenden mensen hebben vrijdagavond betoogd in de Georgische hoofdstad Tbilisi, tegen het beleid van de regering en voor lidmaatschap van de Europese Unie. Georgië greep donderdag naast het kandidaat-lidmaatschap voor de EU en moest het stellen met een ‘Europees perspectief’.

De manifestanten, uitgedost met Georgische en Europese vlaggen, verzamelden rond het parlement. Verschillende pro-Europese organisaties en de oppositiebewegingen hadden tot de betoging opgeroepen. ‘Wij, het Georgische volk, vragen dat (eerste minister) Irakli Garibashvili ontslag neemt en dat er een nieuwe regering komt die alle hervormingen realiseert die de Europese Unie vraagt’, zei Shota Digmelashvili, een van de organisatoren van de betoging.

Op 3 juli is een nieuwe manifestatie gepland.

De Europese leiders kenden donderdagavond Oekraïne en Moldavië het statuut van kandidaat-lidstaat toe, maar Georgië moet nog even in de wachtkamer blijven. Het land kreeg een ‘Europees perspectief’. Zodra een aantal ‘openstaande prioriteiten’ zijn aangepakt, willen de leiders ook Georgië kandidaat-lidmaatschap aanbieden, aldus Europese Raadsvoorzitter Charles Michel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content