Opnieuw hevige protesten in Frankrijk over pensioenplannen

© Reuters

In Frankrijk kwamen donderdagnacht mensen opnieuw massaal samen op straat om te protesteren tegen de verhoogde pensioenleeftijd. Die wordt via een controversiële politieke zet verhoogd van 62 naar 64 jaar.

In Frankrijk zijn donderdag mensen opnieuw massaal de straat opgegaan om hun onvrede te uiten over de pensioenplannen van de regering. Ze wiepen barricades op en staken die in brand.

In Parijs vuurde de oproerpolitie rubberen kogels af en zette traangas en waterkanonnen in op Place de la Concorde, waar duizenden betogers bij elkaar waren gekomen. In de avond voerden agenten charges uit om de demonstranten terug te dringen en te verspreiden. In de hoofdstad zijn minstens 120 activisten gearresteerd.

Ondemocratisch?

Het plein ligt in de buurt van de Franse Tweede Kamer, waar premier Elisabeth Borne donderdagmiddag aankondigde een grondwetsartikel te gebruiken om de pensioenhervormingen door te drukken. Het parlement wordt daarmee buitenspel gezet. Critici vinden het desbetreffende artikel, dat in de Franse geschiedenis honderd keer is ingezet, ondemocratisch.

Franse media berichtten over onrust in verscheidene steden, waaronder Lyon, Marseille, Toulouse en Dijon. In Rijsel belandden twee betogers met verwondingen in het ziekenhuis. In Rennes moesten bushokjes en een makelaarskantoor het ontgelden.

Sinds januari worden in Frankrijk demonstraties gehouden tegen de pensioenplannen, bestaande uit onder meer de verhoging van de minimale pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. De landelijke actiedagen, met onder meer stakingen in het openbaar vervoer, trokken miljoenen deelnemers.

Partner Content