Derde vrouw stapt in race om opvolging Boris Johnson

Van links in wijzerzin: Penny Mordaunt, Rishi Sunak, Michael Gove, Nadhim Zahawi, Steve Baker, Suella Braverman, Ben Wallace, Liz Truss, Sajid Javid en Jeremy Hunt. © getty

De lijst met kandidaten om Boris Johnson op te volgen als leider van de conservatieve partij en als Britse premier is zondag uitgebreid met een nieuwe naam. De 49-jarige Penny Mordaunt, momenteel minister van Internationale Handel, stapte zondag officieel in de race.

In een boodschap om haar kandidatuur aan te kondigen, zei Mordaunt dat het Britse leiderschap moet veranderen. ‘Het moet iets minder gaan over de leider en veel meer over het schip’, schreef ze op Twitter. 

Mordaunt was in 2019 de eerste vrouw die minister van Defensie werd. Ze maakte naam als hevige verdediger van de brexit en is zeer geliefd bij de partijbasis.

Behalve Mordaunt hebben nog twee vrouwen zich al officieel kandidaat gesteld om Boris Johnson op te volgen: procureur-generaal Suella Braverman en voormalig onderminister van Gelijke Kansen Kemi Badenoch. 

Zes mannen zijn al officieel in de race gestapt: voormalig minister van Volksgezondheid Sajid Javid, voormalig minister van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, minister van Financiën Nadhim Zahawi, minister van Transport Grant Shapps, parlementslid Tom Tugendhat en ex-minister van Financiën Rishi Sunak. Deze laatste wordt door velen als de favoriet beschouwd.  Verschillende van de kandidaten stelden al plannen voor om belastingen te verlagen. 

Vierde vrouw

De verwachting is dat minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zich maandag ook officieel presenteert. Zij zou dan de tiende kandidaat-premier zijn (en de vierde vrouw).

Binnen de conservatieve partij wordt rekening gehouden met een vijftiental kandidaten. De kalender voor de keuze van de nieuwe partijleider zal vermoedelijk komende week bekend zijn. Het 1922 Committee van de conservatieve parlementsleden, dat de regels vastlegt, komt maandag samen. Mogelijk wordt de drempel om te kunnen meedingen – normaal is de steun nodig van acht parlementsleden – opgetrokken. 

Nadien wordt er door de parlementsleden gestemd, waarbij steeds kandidaten met de minste stemmen afvallen. Tegen 21 juli al zouden op die manier de twee finalisten bekend moeten zijn. Nadien mogen alle leden van de partij hun stem uitbrengen, en het zou de bedoeling zijn dat tegen 5 september de nieuwe partijleider – en premier – bekend is.  


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content