Oekraïense politie ontdekte al 25 folterkampen in bevrijde regio Charkiv

(Archiefbeeld) Een Oekraïense militair staat bij een kamer in een politiebureau dat volgens hem door Russische soldaten is gebruikt als martelkamer in de stad Izium, onlangs bevrijd door de Oekraïense strijdkrachten, in de regio Charkiv in Oekraïne op 18 september 2022. © Reuters

Sinds de bevrijding van het gebied rond de Oost-Oekraïense stad Charkiv zijn er in de regio al 25 folterkampen ontdekt. Dat zegt de plaatselijke politie. In de kampen werden onder meer burgers onder onmenselijke omstandigheden vastgehouden en gemarteld door de Russische bezetters, aldus de politie maandag op Facebook. Sommige gevangenen kregen naar verluidt elektrische schokken toegediend en van anderen werden de vingers gebroken.

Het gebied rond Charkiv werd maandenlang bezet door Russische troepen. Die trokken zich begin september terug na een Oekraïens tegenoffensief. Sindsdien zijn in de bevrijde regio al 920 lichamen van burgers ontdekt, waaronder 25 kinderen, voegde de politie eraan toe. De slachtoffers zouden zijn gedood door Russische soldaten.

Volgens onderzoek van de Oekraïense autoriteiten hebben de Russische troepen ook in andere bezette gebieden oorlogsmisdaden begaan, zoals in Boetsja, een voorstad van Kiev. Daar werden na de terugtrekking van de Russen de lichamen gevonden van meer dan 400 mensen. De meesten van hen stierven een gewelddadige dood. Het onderzoek naar die feiten is nog gaande.

Partner Content