Noodweer treft nu Oost-Duitsland, Beieren en Oostenrijk

het noodweer treft nu andere delen van Duitsland © belga

Dit weekend krijgen andere delen van Duitsland en ook Oostenrijk af te rekenen met noodweer en watersnood.

In het Oost-Duitse Saksen is er wateroverlast in Saksisch Zwitserland, een populaire heuvelachtige toeristische regio dicht bij Dresden, nabij de vallei van de Elbe. De autoriteiten van de regio kondigden zaterdagavond aan dat verschillende plaatsen niet meer bereikbaar zijn: vooral Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schoena en Gohrisch zijn zwaar getroffen.

De autoriteiten manen er de bevolking aan uit kelders, ondergrondse garages en de metro te blijven. Ook is er groot gevaar door straten en paden die blank staan. Op de rivier Polenz is alarmpeil 4 overschreden nabij Neustadt, meldt het overstromingscentrum van de deelstaat. Op de lager gelegen delen van de rivieren Kirnitzsch, Sebnitz en Lachsbach is er sprake van een ‘extreme toename van het waterpeil’. De overheid verwacht er zware overstromingen.

Beieren

Ook Oberbayern in de deelstaat Beieren is zwaar getroffen. Stortregens hebben zaterdagavond de rivier de Ache buiten haar oevers doen treden en aardverschuivingen veroorzaakt. De regio riep de noodtoestand uit. Twee mensen overleden, van wie een aan een natuurlijke oorzaak. Districtsbestuurder Bernhard Kern zei echter dat ook bij dat overlijden niet kon worden uitgesloten dat er een link met het noodweer was.

Vooral Berchtesgarden, Bischofswisen, Schönau am Köningssee, Marktschellenberg en Ramsau in het uiterste zuidoosten van de deelstaat Beieren werden het hardst getroffen. De brandweer en de andere hulpdiensten moesten tot 500 keer uitrukken, ook om mensen te redden. Huizen dienden te worden ontruimd, omdat ze dreigden in te storten. Zowat 130 personen werden geëvacueerd, van wie 80 in Schönau am Köningssee. Het treinverkeer tussen Bad Reichenhall en Berchtesgaden is opgeschort en sommige wegen zijn gedeeltelijk afgesloten. De toestand blijft zorgwekkend, want het volgende regenfront is reeds op komst.

Merkel

Bondskanselier Angela Merkel heeft zondag het door watersnood getroffen gebied in Rijnland-Palts bezocht. Rond de middag was de politica in de Eifelgemeente Schuld, die bijzonder zwaar onder de catastrofe te lijden heeft gekregen. De bondskanselier sprak er met hulpverleners en slachtoffers.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Later op bezoek in Adenau sprak Merkel van een ‘surrealistische’ en ‘angstaanjagende’ verwoesting. Merkel beloofde behalve overheidshulp meer inspanningen voor klimaatbescherming. ‘We zien de kracht waarmee de natuur te werk kan gaan’, zei Merkel. ‘We zullen tegen deze natuurkracht ingaan – op korte termijn, maar maar ook op middellange en lange termijn.’ Er is beleid nodig dat “meer rekening houdt met de natuur en het klimaat dan we de afgelopen jaren hebben gedaan’, klonk het.

Net als in ons land eiste het zware noodweer ook bij onze oosterburen mensenlevens. De Duitse politie maakte zondagmorgen melding van in totaal minstens 156 doden.

Kandidaat-bondskanselier Laschet excuseert zich voor lach tijdens bezoek rampgebied

Armin Laschet, de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en kandidaat-bondskanselier voor CDU bij de parlementsverkiezingen in september, heeft zich zondag geëxcuseerd omdat hij aan het lachen was tijdens een bezoek aan het gebied dat zwaar getroffen werd door het noodweer.

Foto’s en videobeelden toonden hoe de partijgenoot en kandidaat-opvolger van bondskanselier Angela Merkel in de achtergrond aan het lachen was, toen bondspresident Frank-Walter Steinmeier ingetogen de pers toespraak in het zwaar getroffen Erftstadt.

Laschet zei dat hij zeer onder de indruk was van de vele gesprekken ter plaatse. Hij is boos op zichzelf omdat hij op een gegeven moment begon te lachen. ‘Ik was heel de dag onderweg, er waren emotionele gesprekken die me echt geraakt hebben. Daarom zit ik er des te meer verveeld met die enkele seconden’, zei Laschet zondagavond bij televisiezender WDR.

Laschet zei dat hij niet hoorde wat Steinmeier aan het zeggen was. ‘Dat was niet gepast, het was niet ok dat ik lachte op zo’n moment.’ Via Twitter betreurde hij bovendien de indruk die hij gewekt had. Hij zei dat hij op dat moment net een conversatie aan het voeren was.

Het incident kreeg op Twitter de nodige weerklank met de hashtag #Laschetlacht. De sociaaldemocratische partij SPD hekelde in de krant Bild het voorval. SPD zit samen met CDU in de federale regering. Ook de liberale FDP kad kritiek in de krant.

Oostenrijk

Ook Oostenrijk kampt met watersnood. In Hallein maakte ongekend zware regenval van een beek een woest kolkende stroom, die delen van de binnenstad overstroomde. Op videobeelden die via sociale media worden verspreid, is te zien dat een zondvloed het stadje bij Salzburg overspoelt en onder meer auto’s en hekwerken meesleurt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘De situatie is zeer kritiek, deels dramatisch’, zei een politiewoordvoerder zaterdagavond. De bevolking was gewaarschuwd voor de verwachte extreme omstandigheden en aangeraden absoluut niet in de kelder te gaan zitten. De brandweer evacueerden mensen uit de huizen en zette daarbij boten en vrachtwagens in.

De toestand in Hallein blijft zondag verontrustend na de zware stortregens. De autoriteiten stellen momenteel alles in het werk om de lager gelegen gebieden voor een nieuwe overstroming te behoeden, aldus een woordvoerder. Enkele tientallen bewoners werden uit voorzorg geëvacueerd. De woordvoerder vreest voor schade die in de miljoenen kan lopen.

Burgemeester Alexander Stangassinger sprak eerder van een catastrofe, aldus de krant Salzburger Nachrichten. In een school is een noodcentrum ingericht voor mensen die geen opvang hebben.

Elders in het noorden van Oostenrijk viel op sommige plaatsen in korte tijd 80 millimeter regen. Verschillende rivieren in Tirol hebben een hoog waterpel bereikt. Ook de hoofdstad Wenen kreeg af te rekenen met veel regen en onweer.

Noodweer breidt uit naar Italië

Behalve Duitsland en Oostenrijk zijn ook verschillende regio’s van Italië dit weekend getroffen door felle onweersbuien. In Palermo, in Sicilië, kregen de hulpdiensten enkele honderden meldingen van overstromingen en waterschade. Ook het noorden van Italië kampt met felle regen. Zuid-Tirol registreerde bijna 50 liter per vierkante meter op één dag. Op videobeelden is te zien hoe de rivier de Ahr in Zuid-Tirol fors aangezwollen is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content