Nieuwe Italiaanse regering legt donderdag eed af

Premier Giuseppe Conte op 4 september 2019. © Reuters

De nieuwe regering van Italië zal donderdag om 10 uur de eed afleggen op het Quirinaalpaleis, de zetel van het presidentschap van de republiek in Rome. Dit heeft de secretaris-generaal van het presidentschap, Ugo Zampetti, woensdag aangekondigd.

De leider van de Vijfsterrenbeweging, Luigi Di Maio, wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De andere gevoelige post in de huidige situatie, Economie en Financiën, gaat naar Europarlementslid Roberto Gualtieri (PD). ‘Met een programma gericht op de toekomst zullen we met onze energie, bekwaamheden en passie Italië beter maken in het belang van alle burgers’, verklaarde premier Giuseppe Conte in aanwezigheid van zijn ploeg.

De regering Conte II, geboren na een maand van politieke crisis, treedt donderdag officieel in functie na de eedaflegging ’s morgens op het Quirinaalpaleis, de zetel van het presidentschap van de republiek in Rome. De dagen daarna moet ze het vertrouwen van beide kamers van het parlement krijgen.

De leider van de Lega, Matteo Salvini, bracht de coalitie van M5S en zijn partij op 8 augustus ten val. Luciana Lamborgese, zonder politieke kleur, neemt Salvini’s plaats op het ministerie van Binnenlandse Zaken in. Lorenzo Guerini (PD), die dicht bij voormalig regeringsleider Matteo Renzi staat, werd tot minister van Defensie benoemd.

Om de parlementaire basis van de nieuwe regering te verbreden, haalde Giuseppe Conte er ook de kleine linkse partij LeU (Liberi e Uguali) bij. Een van haar leiders, Roberto Speranza, krijgt de portefeuille van Gezondheid. M5S behoudt voorts de ministeries van Justitie, Milieu en Economische Ontwikkeling.

Partner Content