Aanhoudende hitte teistert Griekenland en Italië

hitte in Griekenland © Belga

In Griekenland is het kwik zondag wat gezakt, maar er komt een nieuwe hittegolf. In Italië overweegt de overheid intussen maatregelen om de aanhoudende hitte te bekampen.

In grote delen van Griekenland is het kwik zondag weer onder de 40 graden gezakt, nadat er de voorbije dagen extreme temperaturen waren gemeten. Zaterdag werd een recordtemperatuur van 44,2 graden gemeten op het eiland Kreta.

Meteorologen waarschuwen dat er niettemin een nieuwe hittegolf zit aan te komen. ‘Vanaf woensdag zal de temperatuur weer omhooggaan’, zei een meteoroloog op de publieke radio. Het zou tot 44 graden worden in Athene. Als gevolg van de extreme droogte en de wind is het risico op bosbranden extreem hoog, klinkt het bij de hulpdiensten. 

Zondag werden veel archeologische bezienswaardigheden gesloten voor de derde dag op rij tussen 11.30 en 17.30 uur. De Akropolis in Athene was zaterdag gesloten voor toeristen als gevolg van de ondraaglijke hitte op de berg. Er is niet alleen het directe zonlicht, maar ook de hitte die van de stenen en het marmer komt. 

‘Hittestorm’ in Italië

In Italië worden er dinsdag recordtemperaturen verwacht. Voor zestien steden werd code rood afgekondigd als gevolg van de hittegolf, waaronder Bologna, Firenze en Rome. In de schaduw zou het er 36 à 36 graden worden, maar de gevoelstemperatuur nadert de 40 graden. Op het eiland Sardinië kan dinsdag het kwik stijgen boven de 48,8 graden, de hoogste temperatuur die ooit in Europa gemeten werd, op 11 augustus 2021.

Intussen overweegt de Italiaanse overheid beperkingen op te leggen om zo risico’s verbonden aan de hitte te verminderen, meldt het persagentschap ANSA. Specialisten hebben het over een ‘hittestorm’, met extreem hoge temperaturen en vochtigheid.

Minister van Gezondheid Orazio Schillaci roept de bevolking op om voorzorgsmaatregelen te nemen, en zegt dat de regering mogelijk zelf beperkingen gaat opleggen. ‘Indien nodig, overwegen we maatregelen’, zo zei hij, op een vraag over de maatregel die Athene heeft genomen om de Akropolis te sluiten op de warmste momenten van de dag.

De situatie wordt nauw opgevolgd, uur per uur, aldus nog de minister. ‘Grote evenementen in de zon zouden moeten afgeraden worden tijdens de warmste uren van de dag. Het is niet aangeraden het Colosseum te bezoeken als het buiten 43 graden is.’

Partner Content