Nek-aan-nekrace in Zweedse verkiezingen met lichte voorsprong voor het rechtse blok

Jimmie Akesson, leider van de rechts-populisten. © Reuters

De nek-aan-nekrace om de meerderheid bij de Zweedse parlementsverkiezingen is gekanteld in het voordeel van het rechtse blok van Ulf Kristersson, de leider van de liberaal-conservatieve Moderaterna (Gematigden). Rechts ligt in voorlopige uitslagen 0,9 procent voor.

In het rechtse blok zit ook het rechts-populistische partij Sverigedemokraterna (Zweden Democraten) van Jimmie Åkesson, die strenge maatregelen wil tegen criminaliteit, en tegen migratie en asielzoekers. Zijn partij is op weg om de tweede grootste van het land te worden en de grootste binnen het rechtse blok, hoewel bij een overwinning van rechts wellicht Ulf Kristersson toch kandidaat-premier wordt – hij is meer een centrumfiguur binnen het rechtse blok.

Met negentig procent van de stemmen geteld, heeft het rechtse blok een nipte voorsprong op het linkse blok rond de sociaaldemocratische premier Magdalena Andersson. Rechts staat volgens de recentste tellingen op 176 zetels, tegen 173 voor het linkse blok. Volgens de verkiezingsautoriteit ligt rechts momenteel 0,9 procent voor.

Zweden heeft een sterk versplinterd partijlandschap, maar de vele partijen verdelen zich traditioneel in een rechts en een links blok, waarbij een van de blokken de regering steunt. Momenteel vormen de sociaaldemocraten uit het linkse blok een minderheidsregering onder leiding van premier Magdalena Andersson. In het rechtse blok zit onder meer de rechts-populistische partij Sverigedemokraterna (Zweden Democraten) van Jimmie Åkesson.

Wachten tot woensdag

De exitpolls van de Zweedse tv-zenders SVT en TV4 voorspelden een nipte overwinning voor het linkse blok, met 175 zetels tegen 174 voor rechts, maar nadat de helft van de stemmen geteld was, kantelden de resultaten in het voordeel van het rechtse blok van Kristersson.

Oorspronkelijk werden quasi definitieve resultaten in de nacht van zondag op maandag verwacht. Maar de stemmen uit het buitenland en de uitgetelde stemmen die eerder waren uitgebracht, moeten nog geteld worden, legt de verkiezingsautoriteit maandagochtend uit. Dat duurt minstens nog tot woensdag. En gelet op de nipte verschillen kunnen die latere stemmen de uitslag nog veranderen.

Zowel Andersson als Kristersson vertelden hun aanhangers iets voor 01.00 uur dat de uitslagen niet meer dezelfde nacht zouden komen. Verschillende partijleiders benadrukten dat de race nog niet voorbij was.

D

Partner Content