Schutter Servische school naar psychiatrische instelling

Reactie van omstaanders na schietpartij Belgrado, Reuters

De dertienjarige schutter die woensdag op school in Belgrado negen mensen doodde, zal worden opgenomen in een psychiatrisch centrum. Dat heeft Servisch president Aleksander Vucic bekendgemaakt. Beide ouders van de jongen zijn aangehouden.

Een maand lang had de jongen, een leerling van de lagere school, zich voorbereid op het schietincident. Hij had een lijst van slachtoffers gemaakt. Eerst bracht hij een bewakingsagent om het leven. Vervolgens vuurde hij in de gang op drie meisjes, waarna hij een geschiedenisles binnenging en op de leerkracht en klasgenoten schoot.

De politie en hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse na de melding over een schietpartij in de school in het centrum van Belgrado. De omgeving van de school werd afgezet en de ministers van Onderwijs Branko Ruzic en van Volksgezondheid Danica Grujicic zakten naar de plaats van het drama af.

Uiteindelijk kwamen zeven meisjes, een jongen en een bewakingsagent om. Daarnaast raakten ook nog eens zes andere leerlingen en een lerares gewond, zij werden naar het ziekenhuis gebracht. Over zijn motief is nog niets bekend. Een van de dodelijke slachtoffers heeft de Franse nationaliteit, meldt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond.

De jongen gebruikte de pistolen van zijn vader. Onder de Servische bevolking zijn veel vuurwapens in omloop, restanten van de Balkanoorlogen uit de jaren negentig. Maar een incident als dit is zeldzaam.

Mogelijk wordt niet de schutter, maar wel zijn vader veroordeeld voor de schietpartij. Omdat de jongen maar dertien is, heeft hij nog geen strafrechtelijke verantwoordelijkheid. Die is in Servië vastgelegd op veertien.

Partner Content