Navalny vraagt Fransen om op Macron te stemmen

Navalny op 21 februari 2022. © Getty Images

De gevangengenomen Russische oppositieleider Alexei Navalny heeft woensdag opgeroepen om in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op Emmanuel Macron te stemmen.

Navalny beschuldigde de partij van de tweede kandidaat Marine Le Pen ervan compromissen te sluiten met Vladimir Poetin.

‘Zonder enige aarzeling roep ik het Franse volk op om op 24 april op Emmanuel Macron te stemmen, maar ik wil me richten tot degenen die niet uitsluiten op Marine Le Pen te stemmen,’ schreef de activist in een reeks tweets.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Navalny, die sinds januari 2021 in Rusland gevangen zit, zei dat hij ‘geschokt’ was door de lening van 9 miljoen euro die de voormalige Front National-partij (nu Rassemblement National) van Le Pen in 2014 bij een Russische bank had afgesloten.

‘Dit is corruptie. En het is een uitverkoop van politieke invloed aan Poetin’, hekelde Navalny.

Navalny, die wordt beschouwd als de belangrijkste tegenstander van Vladimir Poetin, is in 2020 in Rusland het slachtoffer geworden van een ernstige vergiftiging waarvoor hij het Kremlin verantwoordelijk houdt. Terug in Rusland werd Navalny gevangengenomen. Afgelopen maart werd hij veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens ‘fraude’. Zijn organisaties werden in 2021 verboden wegens ‘extremisme’.

Partner Content