Minister Jens Spahn: ‘Duitsers zullen tegen einde van winter gevaccineerd, genezen of dood zijn’ (video)

Jens Spahn © Belga Image

De Duitsers zullen tegen het einde van de winter ‘gevaccineerd, genezen of dood’ zijn als gevolg van de huidige corona-uitbraak in het land. Dat heeft minister van Volksgezondheid Jens Spahn gezegd.

Net zoals in andere delen van Europa gaat het in Duitsland de slechte kant op met de verspreiding van het coronavirus. In bepaalde deelstaten, waaronder Saksen en Beieren, evolueren de cijfers naar hoogten die de eerste golf in de lente van 2020 gezwind overschrijden. Het aantal bevestigde besmettingen verdubbelt momenteel elke twaalf dagen.

Verschil tussen toen en nu: de vaccinaties en de deltavariant. Toch liggen er doorheen de deelstaten heel wat mensen in de ziekenhuizen. Intussen worden er zelfs patiënten vanuit Beieren naar Italiaanse ziekenhuizen overgebracht , de omgekeerde beweging van wat in maart vorig jaar plaatsvond.

Het grote aantal ziekenhuisopnames heeft twee oorzaken: de vaccinatiegraad is in Duitsland net zoals in alle Duitstalige gemeenschappen in Europa erg laag in vergelijking met pakweg België. Een andere reden heeft te maken met de dalende effectiviteit van de vaccins. Probleem: de boostercampagne komt bij onze Oosterburen maar traag op gang – zeven procent van de Duitsers heeft een booster gekregen.

Dat levert minister van Volksgezondheid Jens Spahn een heleboel kritiek op, onder meer van Beiers minister-president Markus Söder. Vermoedelijk is die laatste ook niet vergeten dat Spahn vorig jaar de rechterhand was van Armin Laschet, van wie Söder de strijd om het kandidaat-kanselierschap bij de christendemocraten verloor.

In ieder geval gaan alle alarmbellen in Berlijn en de deelstaten af. Volgens persagentschapReuters sprak afscheidnemend Bondskanselier Angela Merkel op een partijoverleg van een ‘enorm dramatische situatie’. Maandagmiddag deed minister van Volksgezondheid Jens Spahn er nog een schepje bovenop: ‘Op het einde van de winter zal iedereen ofwel gevaccineerd, genezen of gestorven zijn’, klonk het op een persconferentie waarin Spahn de mensen opriep om zich te laten vaccineren.

Vermoedelijk haalt Spahn de mosterd bij de gelijkaardige uitspraak die de Duitse virologe Dorothee Von Laer vorige week op de Oostenrijkse openbare omroep ORF deed. ‘De 3G-regel (gevaccineerd, getest of genezen, nvdr.) kan binnenkort wel eens een andere invulling krijgen: gevaccineerd, gestorven of genezen’, klonk het.

De uitspraak van Spahn over ‘gevaccineerd, genezen of gestorven’ na 1:10 in dit filmpje. Lees verder onder de video.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Omdat volksgezondheid in Duitsland grotendeels een regionale bevoegdheid is, kan de afscheidnemende regering-Merkel moeilijk nationale maatregelen afkondigen. Ruim een half jaar geleden moest Merkel zich nog verontschuldigen omdat de aangekondigde maatregelen door onenigheid in de deelstaten niet konden doorgaan – een fout die de bondskanselier op zich nam. Merkel heeft de deelstaten maandag opnieuw opgeroepen om bijkomende maatregelen te treffen. ‘De maatregelen van nu volstaan niet’, klinkt het.

In Duitsland loopt de juridische corona-noodtoestand binnen enkele dagen af – de toekomstige veerkeerslichtcoalitie heeft nieuwe wetgeving voor de omgang met de pandemie uitgewerkt. Momenteel is voorzien dat de deelstaten op 9 december opnieuw de koppen bij elkaar steken, maar volgens Merkel is dat eenvoudigweg te laat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content