Maximaal drie kandidaten zullen kunnen meedingen voor Tory-leiderschap

Rishi Sunak met Liz Truss. © getty images

Er zullen maximaal drie kandidaten kunnen meedingen voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en dus voor Downing Street 10, na het vertrek van premier Liz Truss. Dat liet de partijleiding donderdag weten. Het proces is veel selectiever dan bij de verkiezing van een opvolger voor Truss’ voorganger Boris Johnson.

Kandidaten moeten van de conservatieve leden van het Lagerhuis minstens honderd nominaties (op 357 parlementsleden) krijgen. Dat impliceert dat een reeks potentiële kandidaten uit de boot valt en dat er maximaal drie overblijven, rekende Sky News voor. Ter vergelijking: bij de vorige verkiezing behaalde Rishi Sunak 137 nominaties, Truss 113 en Penny Mordaunt 105 stuks, aldus Sky News.

Daarna moet er een akkoord komen over twee namen en is er een online stemming tot uiterlijk vrijdag 28 oktober.

Het nomineren kan nu al en strekt zich uit tot maandag 15.00 uur Belgische tijd. Mogelijk ontstaat er consensus rond één kandidaat en is de nieuwe premier al maandag bekend, aldus Sky en de BBC.

Tot nu toe heeft niemand zich officieel kandidaat gesteld. Mogelijke gegadigden zijn Sunak, Mordaunt, Suella Braveman en Johnson.

Partner Content