Marokkaans gerecht vervolgt 65 migranten na drama Melilla

Migranten in Melilla © SIPA USA

Het Marokkaanse gerecht heeft beslist om 65 migranten te vervolgen, voornamelijk Soedanezen, omdat ze deelnamen aan de bestorming van de grensovergang tussen Marokko en de Spaanse enclave van Melilla. Dat zegt hun advocaat. Bij de bestorming kwamen zeker 23 migranten om en raakten 140 politieagenten gewond.

Het parket bij de rechtbank van eerste aanleg in de Marokkaanse stad Nador, die grenst aan Melilla, beschuldigde 37 migranten ervan dat ze Marokko op een illegale manier waren binnengekomen. Ook worden ze aangeklaagd voor het gebruik van geweld tegen de ordediensten, gewapende samenscholing en de weigering om te gehoorzamen, zei hun advocaat, Khalid Ameza.

Een tweede groep van 28 migranten zal terechtstaan voor deelname aan een criminele bende om illegale migratie naar het buitenland te organiseren en faciliteren, zei Ameza. De advocaat vroeg de voorwaardelijke vrijlating van alle beklaagden, maar het parket heeft dat geweigerd, vanwege de ernst van de feiten.

Vrijdagochtend probeerden bijna tweeduizend migranten met geweld Melilla binnen te dringen. Zeker 23 migranten zonder geldige papieren kwamen daarbij om. Ook raakten 140 politieagenten gewond, zeggen de Marokkaanse autoriteiten. De Marokkaanse Organisatie voor de Mensenrechten (AMDH) heeft het zelfs over 27 clandestiene migranten die zijn omgekomen.

Het gebeurt wel vaker dat de grensovergang bestormd wordt. Maar nooit was de dodentol zo hoog. Volgens de Marokkaanse autoriteiten kwamen de migranten om ‘in het gedrang en bij valpartijen van het ijzeren hek’. De autoriteiten zeggen ook dat de migranten ‘zeer gewelddadige methodes’ gebruikten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content