Manifestaties in Spanje en Marokko na drama in Melilla

(Archiefbeeld) Protest op 26 juni 2022 in Madrid.

In verschillende Spaanse steden en in de Marokkaanse hoofdstad Rabat hebben vrijdagavond manifestaties plaatsgevonden naar aanleiding van het drama in Melilla. Minstens 23 migranten kwamen op 24 juni om het leven toen ze de Spaanse enclave in het noorden van Marokko probeerden binnen te dringen.

In Spanje vonden de protesten plaats in Barcelona, Malaga, Vigo, San Sebastian, La Coruña en in Melilla zelf. Duizenden mensen protesteerden er tegen ‘de migratiepolitiek, die samen gaat met politiegeweld en de militarisering van de grenzen’.

In Rabat kwamen dan weer enkele tientallen mensen samen voor het parlement. Ze eisen dat Marokko ‘stopt met de politieagent voor de Europese Unie te spelen’. ‘We vragen een einde van het door de EU gefinancierde migratiebeleid, de opening van een onafhankelijk onderzoek en de overdracht van de lichamen aan de families’, klinkt het.

Het Marokkaanse gerecht besliste dinsdag op 65 migranten te vervolgen, voornamelijk Soedanezen, omdat ze deelnamen aan de bestorming van de grensovergang tussen Marokko en de Spaanse enclave. Bij de bestorming raakten 140 politieagenten gewond en kwamen volgens de Marokkaanse autoriteiten 23 migranten om het leven. Ngo’s spreken van ‘minstens 37’ doden. Het gaat om de zwaarste dodentol ooit aan de grensovergang.

Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doel van Afrikaanse vluchtelingen, omdat ze zo Spanje en de Europese Unie kunnen bereiken zonder de Middellandse Zee te hoeven oversteken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken. De twee kleine stukken land zijn al zeshonderd jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.

Partner Content