Litouwen heeft grensmuur met Wit-Rusland voltooid

De grensmuur in opbouw, op archiefbeeld uit november 2021. © Reuters

In Litouwen is de bouw van een muur langs de grens met Wit-Rusland afgewerkt. Dat heeft de overheid maandagavond laten weten. De constructie kwam er nadat het aantal migranten dat via Wit-Rusland het land in wilde, sterk toenam.

De barrière, in de vorm van een vier meter hoog hek en prikkeldraad, strekt zich uit over ongeveer 550 kilometer van de gemeenschappelijke grens van in totaal zo’n 700 kilometer. ‘In alle secties zijn de werkzaamheden voor 100 procent voltooid’, verklaarde de Litouwse regeringsleider Ingrida Simonyte aan de pers. Langs de overige delen van de grens, die door moerassen, meren en rivieren loopt, is het ’technisch onmogelijk’ om een fysieke barrière te bouwen, zei ze.

De illegale immigratiestroom naar Litouwen is dit jaar, met ongeveer 4.200 extra migranten, sterk toegenomen. De migranten komen hoofdzakelijk uit het Midden-Oosten en Afrika en staken vanuit Wit-Rusland de grens over. Het Westen heeft het Wit-Russische regime er al van beschuldigd de toestroom samen met zijn Russische bondgenoot te hebben georkestreerd als onderdeel van een ‘hybride’ aanval, iets wat Minsk in alle toonaarden ontkent.

Partner Content