Lijkkist van koningin Elizabeth in Buckingham Palace aangekomen, na meest gevolgde vliegreis ooit

© Belga

Vijf dagen na haar overlijden in Schotland, is de lijkkist van Queen Elizabeth II dinsdagavond aangekomen in Buckingham Palace in Londen. De vlucht van de lijkkist tussen Schotland en Londen werd door ruim vijf miljoen mensen online gevolgd.

Aan het paleis stond koning Charles III het lichaam van zijn moeder op te wachten, onder luid applaus van de menigte.

Na een eerste publieke wake van 24 uur in Edinburgh, Schotland, werd de koninklijke kist geëscorteerd door een bijna ononderbroken erehaag gevormd door duizenden mensen langs de weg van de Londense luchthaven naar Buckingham Palace. Hier zal de kist een nacht staan, alvorens woensdag naar het parlementsgebouw te worden gebracht. Daar zullen bezoekers gedurende vier dagen de koningin kunnen groeten. Men verwacht dat honderdduizenden in die vier dagen zullen langskomen.

Record

De vlucht waarmee de kist met het stoffelijk overschot van de Britse koningin Elizabeth van Edinburgh naar Londen werd gebracht, was de meest gevolgde vlucht ooit. Volgens de website Flightradar24 keken online meer dan 5 miljoen mensen live mee. Bijna 4,8 miljoen mensen volgden de vliegtocht via de website zelf. Daarnaast werd de vlucht door nog eens een kwart miljoen mensen via YouTube bekeken. Op Flightradar24 kunnen vluchten online worden gevolgd op een kaart. Flightradar24 meldt dat 6 miljoen mensen tijdens de eerste minuut van de vlucht probeerden gebruik te maken van de website. Omdat het platform deze aantallen niet gewend is, werkte de site echter minder goed.

Het vorige record was pas ruim een maand oud. Begin augustus volgden 2,2 miljoen mensen de vlucht van de Amerikaanse voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden, die naar Taiwan afreisde voor een omstreden bezoek.

Partner Content