Lichtpunt in brexitsaga? Boris Johnson en Leo Varadkar zien ‘pad naar mogelijk akkoord’

Boris Johnson en Leo Varadkar © Belga Image

Volgens Britse media lijkt een ontmoeting tussen de Britse premier Boris Johnson en zijn Ierse ambtgenoot Leo Varadkar een klein lichtpunt in de brexitgesprekken te hebben teweeggebracht.

Johnson en Varakdar hadden een ‘gedetailleerde en constructieve discussie’, en beide leiders ‘zijn het erover eens dat ze een pad richting een mogelijk akkoord konden zien’, klinkt het in een vage gemeenschappelijke verklaring.

Volgens de Ierse premier was het ‘zeer positieve en veelbelovende’ overleg ‘voldoende om de onderhandelingen te kunnen hervatten in Brussel’, zo meldt de krant The Guardian.

Begin deze week zag het er nog naar uit dat de brexitonderhandelingen stilaan hun eindpunt hadden bereikt. Johnson beschuldigde de Duitse bondskanselier Angela Merkel er dinsdag van een akkoord ‘nagenoeg onmogelijk’ te hebben gemaakt.

Daarop schoot de Europese Unie in de verdediging. Europees president Donald Tusk beschuldigde de Brit van een ‘spelletje zwartepieten’ en ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vroeg Johnson met aandrang de schuld niet naar Brussel door te schuiven.

Toegevingen

Maar tijdens een ontmoeting met Varadkar vanmiddag zou Johnson belangrijke toegevingen hebben gedaan, melden Ierse media. Het gaat dan over Johnsons jongste voorstel om de backstop te vervangen. Dat vangnet vermijdt een fysieke grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, door het Verenigd Koninkrijk voor onbepaalde duur in de douane-unie te houden. Johnson stelt voor om uit de douane-unie te stappen, maar Noord-Ierland zou dan wel de regelgeving voor goederen en voedingsmiddelen tijdelijk afstemmen op die van de Europese binnenmarkt. Dat ziet de EU niet zitten, omdat de controles verre van waterdicht zouden zijn. Bovendien krijgen de Noord-Ierse autoriteiten in Johnsons plan om de vier jaar de kans om het hele regime op te blazen.

Over die twee cruciale zaken – de controlemechanismen en het feit dat Noord-Ierland de regeling eenzijdig kan opzeggen – zou Johnson toegevingen hebben gedaan, klinkt het.

Ontmoeting

De pers moet het voorlopig dus met een korte officiële verklaring van beide leiders stellen, waarin verder staat dat het gesprek ‘focuste op de uitdagingen op vlak van douane en toestemming’.

Morgen staat er een ontmoeting tussen de Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier en de Britse brexitminister Stephen Barclay op de agenda. Die was normaal voorzien voor vandaag, maar werd opgeschoven. Het feit dat die vergadering niet wordt opgeblazen, is volgens de Britse media alvast geen slecht teken.

Lees ook:

Hoe Boris Johnson de Europese Unie uitdaagt (maar enkel Verhofstadt toehapt)

Genaturaliseerd

Een recordaantal Britten heeft in de maand juli de Belgische nationaliteit verworven. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het statistiekbureau Statbel over nationaliteitswijzigingen. In totaal werden 272 Britten tot Belg genaturaliseerd. Dat zijn er 96 meer (+55 procent) dan de 176 Britse naturalisaties die een maand eerder geregistreerd werden. Nochtans was dat laatste cijfer ook al een record.

In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn nu al 1045 Britten Belg geworden, of 88 procent meer dan in dezelfde periode in 2018. Sinds de aankondiging van de brexit in juni 2018 verwierven 3.902 Britten de Belgische nationaliteit. Dit is drie keer meer dan in de tien jaar voorafgaand aan het referendum samen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content