LGBTQ-rechten: dertien EU-lidstaten scharen zich achter verklaring over Hongaarse wet

Sophie Wilmes en de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto. © AFP

Dertien lidstaten van de Europese Unie veroordelen in een gezamenlijke verklaring de nieuwe Hongaarse wet die de “promotie” van homoseksualiteit verbiedt. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès dinsdag aangekondigd in de marge van een bijeenkomst met haar Europese ambtgenoten in Luxemburg.

In de verklaring tonen België, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Spanje, Zweden en Letland zich ‘ernstig bezorgd’ over de amendementen in de Hongaarse wet die ‘LGBTIQ-personen discrimineren’ en ‘het recht op vrije meningsuiting schenden onder het mom van de bescherming van kinderen’.

‘Dit is een flagrante vorm van discriminatie op grond van seksuele geaardheid, genderidentiteit en -expressie, en moet derhalve worden veroordeeld. Inclusie, menselijke waardigheid en gelijkheid zijn kernwaarden van onze Europese Unie, en wij mogen geen compromissen sluiten over deze principes’, luidt het in de verklaring.

De dertien landen wijzen erop dat de amendementen ook de vrijheid van meningsuiting schenden. De lidstaten dringen erop aan dat de Europese Commissie als hoedster van de Europese verdragen het respect voor de Europese wetten zal waarborgen, ‘door onder meer de zaak voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie’. De Commissie heeft al aangekondigd dat ze onderzoekt of de Hongaarse wet in strijd met de Europese wetgeving is.

Wilmès onderstreept dat België het voortouw voor de verklaring heeft genomen. ‘Wij hebben een collectieve verantwoordelijkheid om de rechten van alle EU-burgers te beschermen, en daarom hebben wij de plicht onze stem te laten horen en te reageren wanneer deze rechten en onze waarden worden ondermijnd. We hebben ook de plicht om het onze partners te zeggen wanneer we er diep van overtuigd zijn dat zij de verkeerde weg zijn ingeslagen’, stelt de minister in een persmededeling.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het Hongaarse parlement keurde vorige week een aantal amendementen op bestaande wetten goed die een verbod instelt op ‘het afbeelden en propageren van een andere genderidentiteit dan het geslacht bij de geboorte, geslachtsverandering en homoseksualiteit’ voor personen jonger dan 18 jaar.

Partner Content