Lahbib in brief aan Oekraïense ambtgenoot: ‘Krim wordt illegaal bezet door Rusland’

© Belga

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib heeft haar Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba een brief geschreven waarin ze stelt dat de Krim illegaal wordt bezet door Rusland.

Lahbib schreef de brief naar aanleiding van Ukrainian Statehood Day, een door president Volodimir Zelenski uitgeroepen feestdag die donderdag/vandaag voor het eerst wordt gevierd. De minister grijpt die aangelegenheid naar eigen zeggen aan om de ‘niet aflatende solidariteit en de volledige steun aan Oekraïne nogmaals uit te drukken’, net als de ‘diepe vriendschap die onze twee landen verbindt’. 

De boodschap komt er op het moment dat Lahbib volgens de VRT onder vuur ligt in Oekraïne. Vlak na haar aanstelling eerder deze maand raakte bekend dat de toenmalige RTBF-journaliste vorige zomer naar de Krim was afgereisd in het kader van een Russisch cultuurfestival waar de dochter van de Russische president Vladimir Poetin een hand in heeft.

Het schiereiland maakt deel uit van Oekraïne, maar werd in 2014 illegaal door Rusland geannexeerd.  Volgens de VRT reisde Lahbib allicht via Rusland, en wordt dat in Oekraïne gezien als openlijke steun aan Moskou. Bovendien werd de reis betaald door de organisatie van het theaterfestival, bevestigt de RTBF aan de VRT.

De situatie zou ruis op de lijn tussen Brussel en Kiev veroorzaken, en mogelijk ook voor problemen zorgen wanneer Lahbib naar Oekraïne zou willen afreizen, iets dat ze al aankondigde te willen doen.  De MR-minister verwijst in de brief niet naar die situatie, al benadrukt ze wel dat de Krim, net als de oostelijke Oekraïense Donbas-regio, illegaal door Rusland wordt bezet. ‘De territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen moet volledig worden geëerbiedigd. Deze grenzen omvatten alle gebieden van Oekraïne, waaronder de Krim en de Donbas, die momenteel illegaal worden bezet door de Russische Federatie, rechtstreeks of via marionettenregimes’, schrijft ze. 

Lahbib zegt ook dat ze hoopt snel de mogelijkheid te krijgen om Kiev te bezoeken, dat België Oekraïne ziet als een ‘lid van de Europese familie’ en dat het land blijvend op de volle steun van ons land kan rekenen. Zelf heeft ze een bijzondere aandacht voor cultuur, zegt ze nog ‘Ik hoop dat we een manier kunnen vinden om jullie te ondersteunen in het bewaren van het erfgoed en de grote rijkdom van de Oekraïense cultuur’, klinkt het. 

N-VA-fractieleider in de Kamer Peter De Roover stelde zich eerder al vragen bij het bezoek van Lahbib aan de Krim. Binnen de Franstalige oppositie vindt Kamerlid Georges Dallemagne (Les Engagés) dat de minister tekst en uitleg moet geven. Lahbib zelf reageerde nog niet op de situatie.

Partner Content