Kroatië is klaar om volgend jaar euro in te voeren

Kuna © Getty Images

Kroatië is klaar om vanaf 1 januari volgend jaar de euro in te voeren. Dat heeft de Europese Commissie woensdag geconcludeerd. Als de lidstaten in juli dit oordeel bekrachtigen, dan wordt Kroatië binnen zeven maanden het twintigste euroland.

In een rapport oordeelde de Commissie woensdag dat Kroatië aan alle criteria voldoet om toe te treden tot de eurozone. Zagreb heeft de staatsschuld en het begrotingstekort onder controle en respecteert ook alle voorwaarden inzake inflatie, een stabiele wisselkoers en langetermijnrente. Het rapport is wel opgemaakt op basis van gegevens die grotendeels dateren van voor de Russische invasie in Oekraïne.

Kroatië trad in juli 2013 als laatste nieuwe lidstaat tot de Europese Unie toe. ‘Minder dan een decennium na zijn toetreding is Kroatië klaar om de eurozone op 1 januari te vervoegen. Dit zal de Kroatische economie sterker maken en voordelen bieden voor zijn burgers, bedrijven en de hele samenleving’, zei voorzitter Ursula von der Leyen. Twintig jaar na de invoering van de Europese eenheidsmunt zal de aansluiting van het Balkanland ook de hele eurozone sterker maken, meent de Duitse.

Met uitzondering van Denemarken, dat een juridische opt-out bedong, zijn alle EU-lidstaten in principe verplicht om vroeg of laat de euro over te nemen. Na de toetreding van Kroatië zal de eurozone 20 van de 27 EU-lidstaten tellen. Met de nationale munt zal volgend jaar enkel nog betaald worden in Zweden, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije, Polen, Hongarije en Denemarken.

De lidstaten zullen in de eerste helft van juli een definitief besluit nemen over de toetreding van Kroatië tot de eurozone, na discussies onder de ministers van Financiën van de eurolanden en de Europese Raad. Ook het Europees Parlement en de Europese Centrale Bank brengen nog een advies uit.

Partner Content