Flinterdunne marge van 21.000 stemmen voor kamp Macron

President Emmanuel Macron deelt handtekeningen uit nadat hij zelf zijn stem heeft uitgebracht. © Getty Images

In de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen heeft het centrumkamp van de herverkozen president Emmanuel Macron zondag slechts 21.442 stemmen meer behaald dan de linkse alliantie. Dat blijkt in de nacht van zondag op maandag uit de resultaten van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ensemble, de alliantie van partijen die Macron steunen, wist volgens die resultaten 25,75 procent van de kiezers te overtuigen en beschikt zo over een minimale voorsprong op het nieuwe blok NUPES rond Jean-Luc Mélenchon, dat 25,66 procent van de stemmen behaalde.

Nog volgens het ministerie bedroeg de opkomst amper 47,51 procent, wat nog lager is dan bij de parlementsverkiezingen vijf jaar geleden.

Exitpolls

Om een meerderheid te behalen heeft Ensemble 289 van de 577 zetels in de Assemblée nodig. Volgens exitpolls eerder op zondag wint Ensemble tussen de 260 en 310 zetels, het nieuwe blok NUPES kan op 150 tot 220 zetels rekenen. Macron heeft dus goede kans op een meerderheid, maar kan daar nog niet op rekenen, terwijl hij die wel nodig heeft om met het huidige kabinet door te regeren. Anders moet Macron een coalitie sluiten met andere partijen en nieuwe ministers aanstellen.

De president heeft recent nog zijn ministersploeg omgegooid na de presidentsverkiezingen van april. Bij zijn overwinning beloofde Macron een nieuw politiek tijdperk, omdat zijn eerste termijn veel protesten kende.

Toch is er nog steeds kritiek. De energie- en voedselprijzen zijn sterk gestegen en Macron treedt volgens sommigen niet hard genoeg op tegen de Russische president Vladimir Poetin. Daarnaast hebben twee vrouwen zijn nieuwe minister van Solidariteit Damien Abad vorige maand beschuldigd van verkrachting.

Frankrijk werkt met een districtenstelsel, waarbij ieder kiesdistrict in het parlement vertegenwoordigd is door één zetel. Als een kandidaat al in de eerste ronde een absolute meerderheid behaalt, wordt hij meteen gekozen. Als dat niemand lukt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen en de overige kandidaten met meer dan 12,5 procent van de kiesgerechtigde bevolking achter zich door naar de tweede ronde. Daarin wint degene met de meeste stemmen.

De tweede ronde is zondag 19 juni.

De prognoses van zondag voorspellen op basis van de exitpolls in de eerste ronde de uitslag van die tweede ronde. Het Franse publiek zal dus de uitslag van volgende zondag moeten afwachten om erachter te komen of Macron zijn huidige absolute meerderheid kan behouden

Partner Content