‘Internationaal staat Europa alleen met zijn klimaatbeleid’

Florian Eder: 'Ursula von der Leyen (naast Didier Reynders) bereikte haar beoogde man/vrouw-evenwicht.' © belga
Ewald Pironet

De Duitser Florian Ederbericht voor de nieuwssite Politico over de Europese Unie. ‘Ursula von der Leyen is alvast heel enthousiast begonnen.’

1 december 2019

De nieuwe Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen treedt aan. Didier Reynders (MR) krijgt daarin bevoegdheid Justitie.

Is Ursula von der Leyen de geknipte persoon om de Europese Commissie te leiden?

Florian Eder: Dat zal moeten blijken. In elk geval is ze heel enthousiast begonnen. Ze wilde dat er binnen de Commissie een evenwicht kwam tussen mannen en vrouwen, en daar is ze toch grotendeels in geslaagd. Niet eenvoudig, als je weet hoe de regeringsleiders zijn – want zij mogen de Commissieleden naar voren schuiven.

Hebben we ook een sterke Europese Commissie?

Eder: Zoals altijd bestaat ze uit mensen van een verschillend kaliber. In de vorige Commissie, onder leiding van Jean-Claude Juncker, zaten meer ex-ministers. Maar vicevoorzitters als Frans Timmermans en Margrethe Vestager kennen het klappen van de zweep. En er zijn ook een paar veelbelovende Commissarissen, zoals de Fransman Thierry Breton. Hij heeft een superportefeuille: Interne Markt, Digitalisering, Industriebeleid en Defensie. Hij is wel eventjes minister van Financiën geweest in Frankrijk, maar was het grootste deel van zijn leven actief in de zakenwereld en brengt dus ervaring mee die maar weinig anderen in de Commissie hebben.

De klimaatverandering is de grootste uitdaging voor de Europese Commissie.

En hoe staat onze landgenoot Didier Reynders ervoor?

Eder: Hij heeft met Justitie een van de moeilijkste portefeuilles. Hij moet toezien op de rechtsstaat en de democratie in Europa en moet proberen de dialoog te herstellen met landen als Polen en Hongarije. Dat wordt niet makkelijk. Hij zal zich ervoor moeten behoeden die landen niet voortdurend te beschuldigen, zoals zijn voorganger Timmermans deed. Hij zal moeten streven naar een verbetering van de toestand in die landen.

Hoe denkt u dat hij zich zal opstellen tegenover Spanje, waar een aantal separatistische Catalaanse politici opgesloten zit?

Eder: Ik ben benieuwd of hij zal ingrijpen, maar eerlijk gezegd denk ik van niet.

Wat is de grootste uitdaging voor de nieuwe Europese Commissie?

Eder: Zonder twijfel de klimaatverandering. De Commissie zal daarin een goed evenwicht moeten vinden: ze zal maatregelen moeten nemen én er tegelijkertijd voor zorgen dat de bevolking die maatregelen aanvaardt. Want internationaal lijkt Europa zowat alleen te staan.

Hopelijk krijgt Europa de anderen mee in de aanpak van de klimaatverandering, en wel om twee redenen. Eén: Europa kan de problemen niet alleen oplossen. Twee: als alleen Europa er werk van maakt, zullen de Europeanen zich afvragen waarom zij daar als enigen in de wereld voor moeten opdraaien. Dat wordt een hele klus voor de Europese Commissie.

Zal de commissie-Von der Leyen weer meer enthousiasme bij de bevolking kunnen opwekken voor het Europese project?

Eder: Ik hoop het, maar dat zullen we pas zeker weten bij de volgende Europese verkiezingen.

Partner Content