Griekse overheid betaalt 10 procent van boodschappen

Kyriakos Mitsotakis. © Belga Image

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft zaterdag in het Griekse parlement een subsidie aangekondigd, die huishoudens moet wapenen tegen de hoge inflatie. ‘Vanaf februari betaalt de staat 10 procent van de aankopen van huishoudens’, aldus premier Mitsotakis.

De subsidie geldt voor een periode van zes maanden en kan worden gebruikt om aankopen te doen bij supermarkten en bij andere bedrijven die etenswaren verkopen, zoals bakkerijen en visboeren. In totaal maakt de Griekse regering ongeveer 650 miljoen euro vrij. Een eenpersoonshuishouden kan aanspraak maken op maximaal 220 euro per maand. Per bijkomend gezinslid komt daar een bedrag van 100 euro bovenop. Voor grote gezinnen geldt een maximumbedrag van 1000 euro.

‘We proberen zo veel mogelijk huishoudens te helpen’, zei premier Mitsotakis. Het programma wordt gefinancierd door overwinstbelastingen op de raffinaderijen van het land. Koppels die tot 24.000 euro per jaar verdienen, profiteren van het programma. Per kind komt daar 5000 euro bij.

Volgens Mitsotakis wordt ruim 85 procent van de belastingbetalers geholpen met het programma.  Ook de subsidies op elektriciteit en gas worden verdergezet. ‘In totaal zal op nationaal niveau meer dan 8 miljoen euro worden uitgetrokken’, zei de premier.

De inflatie in Griekenland liep in september op tot 12 procent en zakte in oktober naar 9,1 procent.

Partner Content