Grieks Hooggerechtshof vraagt onderzoek naar afluisterschandaal rond ex-premier

Antonis Samaras in 2018. © Reuters

Het Hooggerechtshof in Griekenland vraagt een onderzoek naar het afluisterschandaal dat Griekenland al maanden beroert.

Dat linkse blad Documento berichtte dat de vroegere premier Antonis Samaras, samen met de huidige ministers van Buitenlandse Zaken, Financiën, Werk en Toerisme zijn afgeluisterd door de Griekse inlichtingendienst EYP. Het afluisteren gebeurde met spyware op hun mobiele telefoon. Ook de Griekse reder Vangelis Marinakis, eigenaar van voetbalclub Olympiakos en Nottingham Forest, is bij de slachtoffers, aldus Documento. Het blad, dat banden heeft met oppositiepartij Syriza, zegt dat het zijn informatie heeft ontvangen ‘van twee personen die een sleutelrol spelen bij de inlichtingendienst’. De hoofdredacteur zal maandag getuigen.

Vrijdag riep ook het Europees parlement al op tot een ‘diepgaand’ onderzoek, dat de Griekse politiek al sinds deze zomer beroert. Sommige van de geviseerde personen zijn potentiële rivalen van huidig premier Kyriakos Mitsotakis.

In augustus namen het hoofd van de inlichtingendienst en een naaste medewerker van de huidige Griekse premier al ontslag wegens het schandaal.

Partner Content