Ombudsman Energie: ‘Prijsregulering mag geen taboe zijn’

© Getty Images

In de strijd tegen de stijgende energieprijzen, mag prijsregulering geen taboe zijn. Dat heeft de Ombudsman voor Energie Eric Houtman dinsdag gezegd bij “De inspecteur” op Radio 2.

De overheid kan en moet volgens hem meer doen om de de energieprijzen binnen de perken te houden. En dat kan op drie manieren, vindt hij. “Ten eerste door het sociaal tarief uit te breiden, ten tweede door de energieprijzen te bevriezen én tot slot door in te zetten op hernieuwbare energie en opslagcapaciteit”, aldus Houtman, die ook meegaf dat zijn ombudsdienst dit jaar al een recordaantal van 16.000 klachten zag toestromen. Op Europees vlak wordt al maanden onderzoek gevoerd naar een gezamenlijk aankoopsysteem voor gas of een vorm van prijsregulering, stipt de ombudsman aan.

“België besloot te wachten op die voorstellen, andere landen deden dat niet.”

Houtman pleit voorts voor een verdere verbreding van het sociaal tarief: “Samen met de energieprijzen, stijgt ook de groep mensen voor wie die rekening niet meer haalbaar is. Het sociaal tarief zou verbreed moeten worden naar gezinnen die nu net te veel verdienen om in aanmerking te komen.”

Inzetten op hernieuwbare energie kunnen de regeringen tot slot door op alle niveaus het juiste kader te creëren, onder meer via de verhoogde productie van hernieuwbare energie en door te investeren in het opslaan van die wind- en zonne-energie.

Gasprijzen blijven maar stijgen: record van maandag nu al verpulverd

De Europese gasprijzen blijven dinsdag verder stijgen, nadat maandag een nieuw recordniveau bereikt werd. Gevreesd wordt dat gastekorten tijdens de komende winterperiode een zware impact kunnen hebben op de economie.

De prijs van aardgas steeg dinsdagochtend met 5,2 procent tot 291 euro per megawattuur. Het Russische Gazprom zal de gastoevoer via de pijpleiding Nord Stream vanaf 31 augustus drie dagen lang onderbreken voor onderhoud. De vrees bestaat evenwel dat de leiding langer dan aangekondigd stil zal liggen, waardoor de Europese bevoorrading verder in het gedrang zou komen.

Gazprom pompt al wekenlang maar zowat een vijfde van de maximale capaciteit aan gas door Nord Stream. Volgens Europese beleidsmakers zijn de lagere leveringen politiek gemotiveerd, als reactie op de Europese sancties tegen Rusland wegens de invasie van Oekraïne.

In het weekend waarschuwden Duitse politici voor moeilijkheden met de gasbevoorrading. De Duitse regering rekent daarom op een daling van 20 procent in het verbruik. Maandag waarschuwde ook de Belgische premier Alexander De Croo: niet alleen de komende maanden worden volgens hem uitdagend, ook ‘de komende vijf à tien winters gaat het moeilijk zijn’, zei hij.

Op de Nederlandse termijnmarkt, de referentie in Europa, steeg de prijs van aardgas maandag naar 276,75 euro per megawattuur. Dat was zowat 13 procent meer dan vrijdagavond. De prijzen liggen nu zowat 15 keer hoger dan gemiddeld rond deze tijd van het jaar. Ook de prijzen voor elektriciteit gingen weer fors de hoogte in.

Partner Content