Franse scholiere loog over les van onthoofde Samuel Paty

Eerbetoon aan de onthoofde leraar Samuel Paty, zondag in Parijs. © Belga

Een Franse scholiere geeft toe te hebben gelogen over Samuel Paty en de les die leidde tot zijn dood. De docent maatschappijleer werd vorig jaar onthoofd omdat hij zijn leerlingen spotprenten van de islamitische profeet Mohammed had laten zien.

Er ontstond veel ophef over de les nadat de vader van de scholiere (13) op sociale media kritiek uitte en opriep tot actie. Het meisje had haar vader onder meer onterecht verteld dat alle moslims tijdens de les door Paty werden verzocht het klaslokaal te verlaten. Dit zou zijn gebeurd op het moment dat hij de cartoons toonde. Ze beschuldigde Paty van islamofobie.

Het meisje zat zelf tijdens de desbetreffende les over vrijheid van meningsuiting en godslastering niet in de klas. Ze zei tegen haar vader te zijn geschorst vanwege kritiek die ze in de klas had geuit, schrijft Le Parisien, omdat ze de echte reden thuis niet wilde bekendmaken.

De scholiere wordt vervolgd voor laster. Haar vader wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op Paty. Door de haatcampagne op sociale media kwam een moslimextremist de 47-jarige docent op het spoor. De man doodde Paty, waarna hij zelf werd doodgeschoten door de politie. (Belga)

Partner Content