Frankrijk ontkent stopzetten van levering stroom aan Italië

Logo van nutsbedrijf Électricité de France (EDF). © AFP (via Belga Image)

Frankrijk ontkent dat het de stroomexport naar Italië tijdelijk wil verbieden. Volgens eerdere berichten had het nutsbedrijf Électricité de France (EDF) Italië laten weten dat de levering van elektriciteit mogelijk twee jaar stopgezet zal worden. Door problemen bij kerncentrales van EDF dreigt een tekort aan stroom.

Een Italiaanse regeringswoordvoerder bevestigde berichtgeving van La Repubblica, maar het Franse ministerie van Energietransitie spreekt tegen dat van een leveringsstop sprake is. “De Franse autoriteiten ontkennen deze berichten en bevestigen nogmaals hun solidariteit op het gebied van elektriciteit en gas met al onze Europese buren.” EDF ontkent dat het bedrijf Italië heeft gewaarschuwd voor een mogelijke opschorting van de energielevering.

Italië is al bezig met de zoektocht naar alternatieven voor de elektriciteit uit Frankrijk, bevestigt een woordvoerster van het Italiaanse ministerie voor de energietransitie in een bericht van La Repubblica. Italië is voor ongeveer 13 procent van alle stroomverbruik afhankelijk van import. De invoer uit Frankrijk dekt ongeveer 5 procent van het jaarlijkse verbruik.

Onderhoud Franse kernreactoren

EDF kampt met langer dan gepland onderhoud aan een aantal verouderde kernreactoren. Daardoor daalt de stroomproductie bij het staatsbedrijf naar verwachting tot het laagste niveau in ruim dertig jaar. Frankrijk ziet zich genoodzaakt elektriciteit te importeren, terwijl het land normaal gesproken de grootste netto-exporteur is van Europa.

De problemen bij EDF verhevigen de energiecrisis die is ontstaan door de hoge gasprijzen. Aardgas is door de Russische inval in Oekraïne vele malen duurder geworden dan in deze periode normaal is omdat Rusland de toevoer naar Europa flink heeft verlaagd. Met het dichtdraaien van de gaskraan reageert Moskou op sancties die de Europese Unie heeft ingesteld tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

Partner Content